Vyhledávání na blogu

Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
KP 61: Mary Jane Berlin 2024 – Konopné kluby a domácí pěstování

KP 61: Mary Jane Berlin 2024 – Konopné kluby a domácí pěstování

Kategorie : Články Rss feed , Podcast Rss feed

Legalizace konopí v Německu a očekávané spuštění projektu konopných sociálních klubů přilákala na Mary Jane Berlin více než 40 tisíc lidí. Doposud jsem nevynechal ani jeden ročník a v přelomovou chvíli jsem si nemohl nechat ujít ani ten letošní. Poslechněte si, co zásadního se v Německu děje.

V epizodě se dozvíte

  • Co jsou konopné společenské kluby
  • Jestli se vyplatí je zakládat
  • Jaká omezení kluby čekají
  • Jestli je lepší být konopným pacientem nebo členem klubu
  • Zajímavosti z Mary Jane Berlin

Odkazy

Záložky

  • 00:01:09 – Kolik může člověk pěstovat a držet konopí
  • 00:01:49 – Konopné společenské kluby
  • 00:09:38 – Množtsví návštěvníků a problémy s psachoaktivními látkami
  • 00:12:10 – Konopná kultura a byznys
  • 00:14:45 – Regulace konopných společenských klubů
  • 00:21:40 – Od kdy mohou vzniknout konopné kluby
  • 00:22:56 – Je lepší být pacient nebo člen konopného klubu?
  • 00:28:09 – Jaká je cena konopí?
  • 00:29:50 – Klony a semena - v Německu novinka
  • 00:35:14 – Lis na hašiš
  • 00:36:26 – Pouzdro na konopí
  • 00:37:20 – Vychytaná krabička na konopí
  • 00:38:56 – Terpenové nápoje
  • 00:39:48 – CBD med
  • 00:40:46 – Tissue Culture
  • 00:42:57 – GreenTech Amsterdam
  • 00:45:23 – Online Kurzy pěstování konopí

Strojový přepis podcastu

Vítejte u šedesáté první epizody Konopného podcastu.

Já jsem minulý týden měl docela nabitý a byl jsem v Amsterdamu na Green Techu, což je taková výstava pro zahradníky a hned potom jsem se přesunul do Berlína na Mary Jane a právě o Mary Jane bych vám chtěl dneska povyprávět.

Mary Jane se nesla v duchu tří takových hlavních věcí.

Ta první byla očekávání spuštění konopných společenských klubů, které Německo čeká prvního července 2024, takže vlastně ode dneška za dva týdny. A na tuto událost se všichni těší. Německo vlastně prvního července legalizovalo konopí pro osobní potřebu, takže lidé si můžou pěstovat tři kytky doma, na veřejnosti mít 25 gramů konopí u sebe a doma můžou mít až 50 gramů konopí, je to všechno na osobu, takže jsou doma tři lidi, můžou mít doma 150 gramů venku, ale může každý mít v kapse nebo u sebe prostě pouze těch 25 gramů, o kterých jsem mluvil.

Já jsem na těch dvou letech trošku nachlazený, tak doufám, že mi omluvíte, že možná trošku to slyšet v mém hlase. Každopádně, ty konopné kluby momentálně ovlivňují vlastně tu konopnou kulturu v tom Německu. Je tam několik skupin lidí, které to velmi zajímá. Zaprvé jsou to běžní uživatelé, ale hodně to zajímá samozřejmě lidi, kteří si chtějí nějaký ten klub otevřít. A velmi to zajímá také dodavatele různých pěstebních technologií a právních služeb.

O co vlastně jde u těch konopných klubů?

Jde o to, že lidé, kteří mají vlastně právo teďka pěstovat si ty tři rostliny, tak to právo svěřují na nějaké sdružení, kterého jsou sami členem. To znamená, že ti lidé si třeba nechtějí doma pěstovat, ale chtějí, aby to dělal někdo za ně, protože s tím třeba nechtějí ztrácet čas, nebo nevědí jak na to, nebo nemají vhodný prostor, tak se sdruží do takového společenského klubu a určí, že někdo z nich se bude teda starat o to pěstování, někdo se zase bude starat o chod toho spolku, to znamená, aby byla zaplacená elektrika, aby splňovaly všechny ty náležitosti, které mají všechna ta pravidla.

A to je právě ten háček, který ty kluby pořád mají. Ta pravidla. Ta pravidla, když to za 14 dní už se to má spustit, tak ta pravidla nejsou ještě úplně jasná. Co je důležité, je, že konopný klub má být nezisková organizace. To znamená, že vlastně nebude moc generovat žádný zisk a pokud si myslíte, že ten, kdo si otevře konopný klub, tak bude vybírat příspěvky od členů a dodávat jim konopí a vlastně bude mít z těch příspěvků dost peněz, když bude ekonomicky schopný, takže mu ty peníze zbydou a bude je potom moc utratit, tak takhle to není.

Vlastně opravdu to musí být neziskovka. Maximální plat v té neziskovce může být 538 EUR a opravdu ta neziskovka nesmí vytvářet žádný zisk. K tomu, aby ten zisk se nějak z těch klubů nevyváděl, taky má finanční úřad německý speciální oddělení, které se tímto bude zabývat.

Možná si říkáte, proč teda někdo bude ten klub jako vůbec provozovat?

A je to opravdu, snaží se ty pravidla ten stát udělat tak, aby opravdu šlo o to, že nějaká skupina lidí chce mít konopí, nemá kde si ho vlastně koupit, protože komerční trh neexistuje a dohodnou se teda, že se budou sami pro sebe pěstovat, ale nebudou z toho mít žádný zisk.

Na druhou stranu, ty příjmy toho klubu, které budou především z takových členských příspěvků a z toho vlastně prakticky řečeno, kolik čeho skonzumuje, tak ty příjmy můžou jít zase zpátky, ten klub je může zpětně investovat do toho klubu, může financovat nějaký výzkum, takže může třeba financovat výzkum, kde bude třeba zkoumat, jak být efektivnější při tom.

Pěstování, může z těch peněz podporovat různé komunitní projekty, ale tam nevím, jestli je tam nějaká povinnost, že bude muset část z těch peněz, které ten klub získá, jestli bude muset investovat do nějakých komunitních projektů, no a může taky použít ty peníze na různou charitu, na různé charitativní akce.

Co ovšem s těmi penězi nemůže je třeba rozdělit zpátky těm členům, i když ty peníze převážně půjdou od těch členů z těch členských poplatků. Maximální počet členů jednoho konopného klubu je stanovený na 500.

Někteří lidé, kteří se viděli zrovna na Mary Jane, protože Mary Jane byla tam hodně o těch klubech, byly tam jednak firmy, které nabízejí právní poradenství, říkají, že vám pomůžou založit ten klub, kteří nabízejí právní poradství, kteří každému říkají, že vám to postavíme, řekneme, jak to máte dělat a pomůžeme vám to celé nastavit.

Musím říct, že velká část těch lidí, kteří tyhle služby nabízí, nemá opravdu zkušenosti s tím, jak se něco takového dělá, ale vidí nějakou příležitost, jak se nakapsovat a tohle je asi velká příležitost.

Pak jsou tam firmy, které se opravdu zabývají pěstivými technologiemi delší dobu a už mají nějaké zkušenosti s nějakým stavěním třeba léčebných pěstíren nebo pěstíren a léčebného konopí.

No a jsou tam různí lidé třeba, kteří mají zkušenosti nějaké, kteří se snaží předat a nějakým způsobem zpeněžit to, co se za svůj život naučili.

A pak je tam kvantum právníků, kteří nabízejí samozřejmě právní poradenství a snaží se těm klubům nebo budoucím klubům poradit, jak vlastně dodržet všechna ta pravidla, která se na ně chystají.

Pokud ten klub vypěstuje třeba víc konopí, než ti pěstitelé spotřebují, tak ho bude muset protokolárně zničit to konopí. Nebude ho moc nějak dál vlastně jakoby prodat, vyextrahovat, prodat třeba do lékáren. Nebude to možné, bude to prostě jenom o tom, aby se zabránilo vlastně tomu prosakování, řekněme, toho konopí z těch konopných klubů na černém trhu.

Tak jsou vlastně tady ty mechanizmy, mají sloužit k tomu, aby tomu zabránily. Samozřejmě ty kluby budou pod přísnou kontrolou, kolik se to tam vypěstuje, kolik mají členů, kolik ti členové konzumují a tak dále. Takže tyhle pravidla jsou poměrně přísná, taky ten klub nesmí být 200 metrů od školy, nebo z podobného zařízení. Jsou tam různá další omezení.

A já jsem na týmu Mary Jane viděl spoustu lidí, kteří třeba přišli a říkali, no my máme Konopný klub, my máme Konopný klub támhle, my máme pět konopných klubů, ale vlastně takhle ty kluby za první ještě nemohou mít.

Už některé kluby samozřejmě vybírají příspěvky, ale ještě nemohou existovat, protože ještě jsme před datem spuštění celé té akce. A je taky spoustu lidí, který přemýšlení na tím, že počkají, uvidí, jak to vlastně začne, jak se to bude vyvíjet až do toho pomyslného vlaku s těmi konopnými kluby, teprve potom, že nastoupí.

Já jsem zapomněl ještě na jednu skupinu lidí, kteří jsou připraveni na vznik konopných klubů a to je spousta firem, které vyrábějí klony nebo produkují klony a semena. Semena i klony byly v Německu vlastně velmi dlouho zakázané a i některé semenné firmy vlastně nepřivezly na Mary Jane Berlin svoje semínka na prodej, protože si nebyly jisté, že to je legální.

Nicméně Mary Jane, bylo to obrovský letos, bylo tam asi 35 tisíc prodaných lístků v předprodeji. Někteří lidé říkají, že tam bylo přes čtyřicet tisíc lidí. Pravda je, že část těch lidí se tam v sobotu, což byl opravdu hodně nabitý den, tak někteří lidé se tam nemohli dostat, protože vlastně hasiči zakázali vstup dalším lidem z bezpečnostních důvodů. Podušovali se tam, třeba se tam nesmělo kouřit, ale spousta lidí kouřilo uvnitř. Pak tam byly, prodávaly se tam i některé syntetické kanabinoidy, takové ty novější.

Prodávaly se tam nějaké napodobeniny HOOP a různé psychomodulační látky, dalo by se říct, které někteří lidé třeba neznají. Experimentovali s tím a bylo tam asi 22 výjezdů sanitek jenom v sobotu k lidem, kteří zkolabovali, což rozhodně nebylo dobře a rozhodně to, myslím si, nedalo dobré světlo na takovýhle festival. Na druhou stranu, pokud byste šli na nějaké pivní slavnosti, tak tam byste zažili, si myslím, jako těch výjezdů ještě daleko víc.

A nemluvím o různých festivalech, jako za svůj život jsem navštívil spoustu akcí a vždycky nějaká ta výjezd záchranky z různých důvodů tam vždycky je. Samozřejmě v tuhle chvíli se to může zneužít nějakým způsobem proti tomu, podívejte se tady, povolili jsme konopí a už tam jezdí sanitky. Ty sanitky jezdí na každou takovou akci, kde běhá 40 tisíc lidí. Z fotbalu odváží lidi s infarktem, prostě nikdo se z toho nehroutí, bere to naprosto samozřejmě.

Na druhou stranu, organizátoři vlastně zakázali prodej těch syntetických kanabinoidů a dalších psychoaktivních látek, které nejsou explicitně povoleny, tak je vlastně zakázali, už v pátek zakázali vlastně, nebo respektive v pátek byly ty výjezdy a v sobotu už nebylo možné ty látky na tom veletrhu koupit.

A to je Mary Jane. Bylo to super, bylo tam obrovské množství lidí, jak už jsem řekl, byla tam hudební doprovod, takže tam byla menší stage. Mělo to super atmosféru a co se týče takového toho pěstebního ranku, tak určitě tam nebyly k vidění žádné převratné novinky, ale bylo tam opravdu velké množství firem, které nabízely služby těm konopným klubům vznikajícím a bylo vidět, že vlastně tady ten trh vznikající, nebo na který se vlastně spousta lidí z tohoto oboru chystá, je výrazně zajímavější než vlastně ti koncoví pěstitelé, nebo ti domácí pěstitelé, protože na ty tam byly zaměřeny samozřejmě jednak prodejci klonů a semínek, ale jinak bylo vidět u těch prodejců té techniky, že hodně se snažili oslovit ty větší pěstitele.

Tak samozřejmě je to lepší, musíme si to přiznat, když někomu prodáte 100 lamp, než když musíte najít 100 lidí, kteří si od vás koupí nějaké to LED osvětlení nebo ventilátory, to je celkem jedno. Každopádně bylo tam vidět, jak navštěvují veletrhy, které jsou zaměřené výhradně na koncové uživatele, na samozásobitele, tak navštěvují konference, které jsou zaměřené výhradně na velké producenty, ať už se jedná o léčebné konopí nebo jakýkoliv jiný, tak tady na Mary Jane bylo vidět, že se ty světy trošku potkaly, že tam byly firmy vlastně z obou oblastí.

Když jsem mluvil s jedním chlapíkem, který vyrábí velké vzduchotechnické sestavy, prostě HVAC systémy, a je zvyklý z takových skleníků a takovýchhle veletrhů, prostě zaměřených na zahradnictví a na zemědělství, tak ten teda koukal, ten nechápal, ten říkal, to je spíš jako nějaký hudební festival nebo nějaký festival, to jako nezní úplně jako veletrh, ale to je vlastně to, čím se řekněme ty světy toho menšího pěstování nebo té komunity kolem konopí a těch lidí z toho většího biznysu, jakým je zahradnictví a zemědělství, tak tady se to v tom prolíná, ale výrazně se to samozřejmě liší.

Já se vrátím ještě k těm konopným klubům, které opravdu, já jsem se tam bavil s hodně lidmi, jako jak to bude vypadat, co oni očekávají, hodně jsem se bavil s místními, teda s lidmi, kteří v tom Německu žijí a nějakým způsobem to sledují, pracují tady v tom oboru a přemýšlí třeba o tom, jestli si otevřít klonárnu, nebo jestli začít připravovat nějaký konopný klub.

Ale opravdu u toho konopného klubu je tady spousta věcí, které vlastně zabraňují tomu, aby z toho byl nějaký komerční projekt.

A zase potom, když máte investovat na něco čas, tak samozřejmě přemýšlíte o tom, že 530 euro za měsíc prostě není moc.

Samozřejmě se nabízí, že si můžete platit nějakého právníka, svého kamaráda, který vám bude měsíčně účtovat prostě 4000 euro a vy se s ním šábnete na půl. Samozřejmě i takovéhle věci, i když je to v Německu, se prostě budou dít. Vlastně jistě se dodavatelům těch technologií, jako se dá nějakým způsobem určitě domluvit na nějakém vyvedení těch peněz z toho klubu do kapsy těch majitelů.

A tady jsou velké rodiny z Balkánu, z Turecka třeba, které už třeba jako vysloveně nad tím přemýšlí jako nad kšeftem a vymýšlí, jakým způsobem asi budou obcházet vlastně tu neziskovost toho Konopného klubu. Nicméně teď řeknu pár věcí.

Je tam třeba, co jako je, je zákaz propagace.

Všichni říkají, hele, nebudou moc mít žádnou reklamu.

Ale minulý týden vlastně, co se odehrávala Mary Jane, tak tam byly ještě další dvě takové události zaměřené na Konopí a byly takové dvě konference, CBD klub a ta druhá se jmenovala, myslím, Cannabis Competenz, ale teď si nejsem jistý, protože ona se ještě jedna odehrává v příštím týdnu nebo v průběhu dalších týdnů a trošku se mi ty názvy pletou.

Ale to není podstatné. Podstatné je, že na těch dalších dvou akcích se hodně probíraly ta pravidla, za kterých budou moc ty Konopné kluby fungovat a rozhodně ten zákaz propagace tam hodně rezonuje. Vlastně říkají, že ten Konopný klub nebude moc mít ani vývěsní cedule, že tam je.

Další věc, která je velmi důležitá, to konopí se nebude moc konzumovat v těch klubech.

Ti lidé, ti členové toho klubu, tam budou moc přijít, vzít si svoje konopí, zaplatit nějaký členský příspěvek a jít domů. Ale nebude to vlastně klub v pravém slova smyslu, že tam přijdete, sednete, pokecáte s přáteli, dáte si k tomu brčko nebo dýmku nebo vaporizer, dneska cokoliv a půjdete zase domů.

Nebude to tak vlastně a ty konopné kluby by neměly mít ani žádné označení, měl by být opravdu jenom prostě zvonek, tam tady je to prostě, protože ti lidé, kteří budou členové těch spolků, budou vědět, kde to je.

Nebude to dělat pro lidi, kteří náhodou přijeli do města a hledají, kde ten Konopný klub je.

Takže tomu se vlastně snaží ty zákonodárci nějakým způsobem zabránit a ty kluby možná nebudou moct mít ani webové stránky veřejné, což je dneska úplný základ, takže to se ani nemusíme bavit o nějakých sociálních sítích a takovýchto věcech, ale tady si nejsem jistý úplně, jestli se toto podaří opravdu dodržet nebo tomu zabránit.

Na Mary Jane byly taky vidět různé firmy, které nabízely registraci sociálních klubů, těch společenských klubů do databází a ty firmy potom chtějí nabízet takové mapy, že si stáhnete aplikaci a budete vědět, kde je nejbližší Konopný společenský klub, ale to už je reklama zase a zase se teda neschodují lidi, jestli to teda bude možné nebo ne.

A tady je vlastně spousta prostoru pro ty právníky, kteří se tady tím zabývají, kteří budou jistě rádi za příslušný poplatek vést různé spory se státem nebo se budou snažit najít mezery v těch pravidlech tak, aby ten klub mohl fungovat částečně i na nějaké komerční bázi, aby to pro ty lidi bylo zajímavé.

Protože momentálně, kdyby se drželi všechna pravidla, tak ten model je zajímavý ekonomicky pouze pro lidi, kteří prodávají vybavení a řekněme pro ty právníky.

Ale pokud bychom se vrátili k té hlavní myšlence Konopného společenského klubu, to znamená delegování mého práva, pěstovat Konopí na někoho jiného, který to bude dělat za mě, tak je to samozřejmě v naprostém pořádku, protože já jsem delegoval svoje právo a jdu si pro své Konopí, které jsem si mohl vypěstovat.

Nechtěl jsem pěstovat já, ale delegoval jsem to na někoho jiného a nepotřebuji k tomu, aby mi tam chodili nějací cizí lidé nebo lidé, kteří jsou mimo ten spolek.

Takže to německé právo se snaží vytvořit takový vzorec, který by podporoval tu původní myšlinku a zabránil komercializaci vlastně těch konopných klubů.

Nicméně je spousta lidí, kteří prostě hrozně čekají od toho právě, že budou pěstovat konopí a prodávat ho a vydělávat na tom peníze. A uvidí se, kam to nakonec se celé vyvine a jak to bude fungovat v praxi a jak se bude dařit vymáhat porušení nějakých pravidel nebo jak dobře ta pravidla přesně budou sepsaná na to, aby opravdu vyhovovala nebo aby díky nim se opravdu docílilo toho záměru těch konopných klubů.

Ten konopný klub si opravdu může při dodržení pravidel otevřít v podstatě kdokoliv, ale ty konopné kluby dejme tomu přijdou, je to blízká budoucnost, takže my brzy uvidíme jak ty konopné kluby budou reálně vypadat.

Oni vlastně teprve budou moct začít pěstovat od 1. července, takže teoreticky prvním konopím by mělo být z těch konopných klubů hotové až někdy na konci léta, na konci srpna nebo v průběhu září. Takže my uvidíme, jak se to tam celé vyvine, pokud se tam objeví v konopných klubech konopí 10. července, tak je jasné, že nebylo vypěstované od 1. července na tom místě.

A určitě budu sledovat, jak to tam vypadá, jak se to tam vyvíjí, jaká jsou ta pravidla, jak se ty kluby staví, jestli je to nějakým způsobem přínosné, jestli to splňuje očekávání těch lidí, kteří se o těch klubech přihlásí, jinak každý bude moct být členem jen jednoho klubu, jestli jsem to správně pochopil, což znamená, že musí být někde nějaká registrace, někdo to bude muset hlídat a nebo bude muset procházet, třeba i kdyby ten registr nějak nebyl online, tak někdo bude mít právo moct přijít do toho klubu a zjistit, kdo je jeho členem a kontrolovat to třeba s klubem v jiném městě.

Každopádně kluby mají od 1. dubna velmi zdatnou konkurenci. Ono 1. dubna se totiž nezměnilo v Německu jenom to, že konopí se může každý doma pěstovat a může venku chodit svobodně s 25 gramy sušeného v kapse, ale konopí asi ve stejnou chvíli bylo vymazáno ze seznamu narkotik v Německu. A díky tomu se výrazně zjednodušilo jeho předepisování u lékařů.

Takže i když předtím bylo spoustu lékařů, kteří měli možnost to konopí předepisovat, tak to předepisování něčeho, jen jako narkotikum, mělo svoje úskalí, byrokratické, museli vyplňovat víc formulářů, bylo to prostě víc hlídané.

Nevím úplně přesně, nejsem doktor, který by to předepisoval, ale každopádně všichni říkají, že vlastně tohle byla velká překážka k tomu, aby se ten trh s léčebným konopím v Německu rozběhl ještě víc.

A od prvního dubna, podle některých průzkumů, vzrostl počet konopných pacientů o tisíc procent. Takže těch pacientů výrazně přibylo.

A dneska vlastně těch věcí, těch chorob, na které vám může lékař konopí předepsat, je mnoho. a zahrnuje to přece i bolest, takže co jsem tak sondoval, tak není úplně těžké se stát konopným pacientem a potom dostávat vlastně předpis přímo od lékaře, ten pošle nějakou informaci do konkrétní lékárny, že vy si tam přijdete prostě vyzvednout tolik a tolik konopí.

Někteří pacienti mají to konopí plně hrazené. Slyšel jsem, že to konopí, které je plně hrazené, je dražší. Nevím, proč tomu tak je, ale slyšel jsem, že až 40 euro stojí gram konopí pro pacienty, kteří ho mají plně hrazené a pacienti, kteří si doplácí něco, tak mají to konopí většinou trošku levnější. Nicméně cena je někde kolem 25, 20, 25 eur. Někde levnější, někde dražší, takže to konopí není úplně levné. Ale je tam velký rozdíl.

Pokud jste konopný pacient a budete nejméně tomu řídit auto, pojedete do práce, zastaví vás policie a říkáte, že děláte drogy a překročíte ten jejich limit, což je myslím jeden nanogram na mililitr krve. Ale nevím, jestli to taky nezměnili. Každopádně ten je velmi nízký.

Tak pokud budete mít v krvi THC, prostě je dobře, a budete pacient, tak vás ten policista může pustit dál, řekne, dobrý, je pacient, má konopí proto, protože mu pomáhá od bolestí, nebo to je jedno, on je prostě pacient, může, má vyšší toleranci toho THC než někdo, kdo pacient není.

Ale pozor, jak asi bude koukat na vás, když vás zastaví, že vy budete mít v krvi to samé množství THC, a řeknete, no já jsem člen společenského konopného klubu. Tak ten první, kdo to má z lékárny, je prostě konopný pacient a ten druhý je někdo, kdo chce prostě užívat konopí, aby prostě byl zhulený.

To je prostě jednoduchá matematika. Takže už vlastně před tím zákonem dva lidi s stejným množstvím THC v krvi budou mít jinou pozici. Pokud ten pacient nabourá a způsobí pod vlivem toho THC nějakou nehodu, bude na tom stejně špatně jako ten, kdo je členem toho konopního klubu.

Prostě pokud způsobíte nějakou škodu nebo nějaký přestupek, tak vás to neomlouvá, že jste pacient a zrovna jste měl potřebu mít prostě konopí před jízdou. Takže podstata je taková, že dneska na tom trhu s léčebným konopím můžete prostě stát se pacientem tím, že vás něco bolí. Řeknete doktorovi, prosím vás, mohli bychom na to zkusit konopí.

On řekne, jo, proč ne. Napíše vám konopí, stáváte se pacientem. Když mu řeknete, že vám to pomáhá, on vám to konopí, ten doktor bude psát, samozřejmě budete chodit na kontroly, můžete nějakým způsobem mít s ním kontakt, tam už to samozřejmě závisí na tom lékaři a na těch vašich reálných potížích, ale můžete chodit kupovat si konopí, sice je trochu dražší, ale máte ho z lékárny, máte navíc výhodu, pokud vás zastaví a nemusíte chodit do žádného spolku, někde být registrovaný, nemusíte ani si doma pěstovat, prostě jste v klidu.

Takže pokud toho nepotřebujete moc, tak vám to asi možná bude vyhovovat i víc a je dost možné, že vlastně tohle bude dost velká konkurence třeba pro ty konopní kluby, ale nevíme, za kolik vlastně nakonec bude ta cena, nakolik vyjde toho člena toho konopného klubu ten gram konopí právě v tom klubu.

Pokud to bude 5 euro, tak to bude asi pravděpodobně dost významný argument k tomu být členem klubu, ale pokud tam ty ceny se budou blížit, řekněme, že v klubu koupím za 15 a v lékárně za 20, anebo v klubu za 20 a v lékárně za 25, tak je dost možné, že spousta lidí půjde raději do té lékárny, protože za těch 5 euro navíc získá ještě takovou ochranu, takovou auru pacienta oproti tomu, aby získala auru nějakého feťáka, protože takhle se to nezmění.

Lousknutím prstu se najednou lidi, jako policie, která stíhala ještě nedávno lidi za to, že nosili v kapse 2 gramy konopí, hulení, ať to mu říkáte, jak chcete, tak to není takhle, že najednou ti lidé si myslí, že to je v pořádku.

Oni s tím třeba nesouhlasí, že to tak je, ale musí to respektovat. Nicméně budou na vás koukat pořád stejným způsobem, jakože prostě vy kouříte, protože se chcete omámit a jim se to zrovna nelíbí, ale nemůžou s tím nic dělat. Nicméně, když budete řídit jako pacient, budou na to rozhodně koukat jinak.

Co bylo ještě na Mary Jane zajímavé, byla ta velká spousta klonů a semen. Semena asi nemusím úplně představovat, pokud se o konopí zajímáte a nějaký veletrh jste navštívili, tak třeba v Praze na Cannafestu vidíte semena jako obrovské množství. Ale v Německu byla semena dlouho zakázána a, jak říkám, některé firmy ještě nevěří tomu. Pořád je to ještě taková šedá zóna, ale spousta firem tam ta semena prodávala.

Ono taky na takovéhle akci, kde je prostě 40 tisíc lidí, tak tam ty pravidla taky snesou i nějakou menší odchylku, než kdybyste si otevřeli krám se semeny na Alexandr Placu. Prostě tam se vás zase někdo všimne a začne se to řešit, jestli to má, jestli je to správně nebo ne.

Taky když prostě tři dny sedí lidi z celého světa a prodávají tam semena, tak je to vymáhání nebo nějaké souzení tam úplně není tak jednoduché. Každopádně super bylo, co tam bylo těch klonů a to zase mi všichni říkali, že s tím jsou si jistí. Protože ten klon, ta rostlina se stává rostlinou, se započítává do těch těch rostlin až ve chvíli, kdy je v květináči nebo v nějakém pěstebním systému. Prostě dokud je v té sazení kostce.

A to jsem tam viděl docela velké sazení kostky, tak úplně nevím, jestli je tam nějaké omezení v té velikosti. Ale obecně všichni říkali, co působí na tom německém trhu, že dokud je v kostce sazenička nebo semenáček, tak je to v pořádku a můžeš jich mít třeba tisíc. Ale ve chvíli, kdy už to dáš do velkého květináče nebo do nějakého systému, kde už má možnost to vyrůst a dokončit, tak v tu chvíli už pistuješ a v tu chvíli už platí ten limit tří rostlin na osobu.

Takže zkrátka dobře klony jsou v podstatě teď v Německu legální. Cena na tom Mary Jane se pohybovala mezi 10 a 15 EUR, takže jako byznys každopádně dobrý. Je tam teda spousta lidí, kteří to chtějí dělat. Každý, kdo chce dělat klub, chce k tomu dělat klony. Každý, kdo pěstuje léčebné konopí, chce k tomu prodávat ještě klony.

A ještě jsem mluvil se spoustou lidí, kteří se mě ptali, kolik to stojí vyrobit ten klon a takové věci a jak je složité dělat klony v tkáňové kultuře a takové věci. A chtějí to prostě zkusit. Chtějí to zkusit, mají třeba nějaké volné peníze, chtějí to zkusit, investují do toho.

Jsem sám zvědavý, jaká bude poptávka, jaká bude nabídka, nebo jestli ta nabídka bude převyšovat poptávku, nevím, netuším, jak velký ten trh bude, kolik těch lidí opravdu reálně začne pěstovat pro sebe a kolik lidí u toho vydrží, protože teď je obrovský boom, lidé nakupují, v podstatě vykoupili obchody nejen v Německu, ale i v okolních zemích, v celé Evropě jsou některé věci, prostě jsou těžko k dostání, teď už se to trošku dostává do normálu.

Nicméně, tady ten prvotní zájem, nevím, jak dlouho bude trvat, možná, že na podzim spousta těch lidí to vybavení, které teď nakoupila, bude prodávat, protože řeknou, ale mě to nebaví, musím být furt doma a navíc, prostě já jsem si vypěstoval a vystačí mi to na rok, tak co si budu držet prostě doma nějaké vybavení.

Takže uvidíme, uvidíme, jestli tam vznikne nějaký secondhand mírně ojetých pěstebních systémů a světel, takže to se teprve samozřejmě uvidí a uvidí se samozřejmě, jaká bude poptávka i po těch klonech a kdo bude vítězem celé té legalizace.

Jako na každém veletrhu, tak jsem i na Mary Jane hledal nějaké zajímavosti, nějaké novinky. Tady v tom Berlíně letos byla opravdu největší novinka, byly ty konopné kluby a opravdu o tom mluvil každý a zdálo se mi, že ani není taková touha, nebo nějaký velký průlomový, nějaký velký změny nebo nějakých inovací úplně ohromných.

Ten konopný průmysl se jede opravdu teď po dvou kolejích, jeden jako domácí pěstování a druhý velké pěstování a oboje je samozřejmě nějakým způsobem finančně zajímavé pro ty lidi, kteří na tom chtějí zbohatnout, ale je to jako ve všem. Prostě někteří uspějí, někteří neuspějí.

Já každopádně vždycky hledám něco zajímavého, něco, co jsem ještě neviděl. Každý rok tam, viděl jsi tady něco, co jsi ještě neviděl? A všichni, no nevím. A nebo mi někdo řekne, jo, tady jsem viděl nějakou věc a já se vám jdu podívat. Letos jsem teda zahlédl pár věcí. Co se mi líbilo byl vlastně tvarovač na hašiš. Vlastně pokud jste se někdy dávali hašiš do tabáku, do cigaret, tak jste si z něj dělali jakou tyčinku.

Většinou ručně. A teďka na to vymysleli takový lis. Do toho to dáte. Dáte tam dva gramy a udělá to až dva a půl metru dlouhou tyčinku. Takže opravdu hodně. Tímto já se nechci samozřejmě nabádat k tomu, abyste užívali nějaké omamné látky nebo abyste kouřili hašiš. Já vám chci říct, že takováhle věc existuje a mně se to hrozně líbilo, protože já sám jsem takhle způsobem hašiš užíval a hrozně se mi to líbilo, protože člověk vždycky byl opatlaný.

Teď máte tu tyčinku, někde jí máte silnější, někde tenčí, tak někde máte hoří víc, někde míň. Takhle, když to máte celý stejný, tak je to určitě super, nicméně já už to dneska nevyzkouším, protože už se nemůžu počítat úplně mezi uživatele. Další věc, kterou jsem tam viděl, je pouzdro na konopí.

Mrkněte, když tak na můj YouTube kanál nebo na Facebook dal jsem tam takový pětiminutový, taková prezentace toho pouzdra od pěkný holky, byla příjemná, my jsme se tam bavili o tom, jako co dělají, oni vlastně vyrábějí původně takový obaly na handpan, se to jmenuje, takový hudební nástroj, to taky je vlastně v tom videu ukázaný, a potom je napadlo dělat prostě futrálky na trávu, tak je to taková zajímavost, neříkám, že je to něco převratného, ale můžete se na to podívat, říkám na YouTube nebo na Facebooku, všechny odkazy na ty sociální sítě najdete na www.pistovat.cz, je to hned v levém horním rohu, takže se tam můžete na to podívat.

Potom jsem tam viděl parádní, ale opravdu parádní krabici na konopí, ve které je drtička, smetáček, takový prostě, takový trichtířek, jak se jako když tak naplní předrolovaný papírek, jak se naplní sklenička, prostě takový, je tam spousta vychytávek, vypadá to krásně, rozhodně tím oslníte kamarády, prostě když přijde někdo na návštěvu, anebo pokud máte rádi pěkné věci, tak to určitě oceníte. Video jsem o tom natočil, zase to hodím na Youtube, hodím to na Facebook a brzo se to tam objeví, můžete se na to podívat, jinak samozřejmě odkazy i na ty výrobce těch věcí, které tady zmiňuji, tak najdete k článku, k tomuto, k této epizodě konopného podcastu, teda k 61. epizodě konopného podcastu, tak tam budou, tam jsou asi i ty odkazy, je to zase na www.pistovat.cz v sekci články, že ne tak tam kliknete, tak tam asi uvidíte to poměrně snadno na Youtube, myslím, že na Youtube to bude i rovnou pod videem. Já to dávám i do popisu k tomu podcastu, já úplně přesně nevím, jestli se to ve všech aplikacích zobrazuje tak, jak má, ale kdybyste to tam nenašli a zajímalo vás to, tak víte aspoň kam máte jít.

Další věc, kterou jsem ještě neviděl, byly terpenové nápoje. Terpenové nápoje, jako k čemu?

Takže to je prostě nápoj, lahvička, já nevím, 100 ml, napijete se půl hodiny předtím, než užíváte konopí a vlastně máte terpeny, které v kombinaci s těmi kanabinoidy mají nějaký efekt, vlastně prodávají ty terpeny, jako že třeba relax, energy, takové prostě různé varianty, abyste vlastně nějakým způsobem se pokusili modifikovat ten účinek toho konopí. Jestli to funguje nebo ne, já vám nepovím, ale přišlo mi to rozhodně zajímavé a bylo to něco, co jsem ještě předtím neviděl.

To jsou takové čtyři věci, no moc jich není, čekal jsem, že toho bude víc, ale pak jsem viděl, co mě ještě zajímalo, byl CBD med a my jsme se bavili s kamarádem, který mimochodem prodává konopnou zmrzlinu, to určitě znáte, tak jsme se bavili, jestli je to med z konopného pole, jestli má v sobě třeba v konopném poli a sbírají jenom konopný pyl, anebo jestli do tohoto CBD potom se přidává, ale nevím.

Bohužel bylo tam dost lidí zrovna u toho stánku, kdy jsem šel kolem, takže jsem se nezeptal, jak to je, ale udělám ještě, ještě se podívám a víte, co já ten odkaz na tu firmu dám zase taky do toho popisu a můžete si již tam mrknout sami, možná budou mít na stránkách, jak to vlastně dělají.

Dělají. Zaujalo mi, že hodně firem se věnuje tkáňové kultuře, získání těch klonů na tom agaru s různými nástroji. Byly tam i firmy, které se snažily nabídnout řešení pro menší producenty. Nicméně, co tak ze zkušenosti vím, tady to se úplně ošetřit nedá, že si to pořídíte jenom malý.

Je tam opravdu ta preciznost, dost výrazně ovlivňuje ten výsledek. Jsou tam dvě věci. Buď můžete v tkáňové kultuře ty rostliny pouze množit, nebo můžete nějakým způsobem se snažit eliminovat přenos nějakých virů nebo chorob z té mateční rostliny na toho potomka.

A proto potřebujete dělat opravdu malinké ty systémy, takže to už opravdu vyžaduje prostě nějaké dovednosti, nějaké zkušenosti. Není to opravdu, ale zajímavé bylo, že tam byly firmy, které dodávaly celé ty technologie, dovedly prostě nějakým způsobem poradit. A určitě samozřejmě na to potřebujete někoho, kdo to dělá, kdo tomu rozumí. Ale věřím tomu, že se to s správným vybavením, že se to naučí člověk s pomocí někoho, kdo to dělá, že se to naučí samozřejmě i někdo, kdo to nikdy při tom nedělal. Ne, že tomu věřím, ale vím to, že to tak je.

Takže uvidíme, jestli tohle bude třeba časem nějaká výhoda na tom trhu těch klonů, že opravdu tenhle ten pochází z konopné kultury. Nemyslím teď trh třeba v léčebném konopí, ale spíš na tom, jestli to pronikne na ten trh těch konopných klubů, potažmo těch domácích pěstitelů.

I když třeba vím, že ve Flowery Fields v Rakousku, tam už vlastně říkají, že se polovina klonů už je vlastně dělaná tímhle způsobem. Takže, proč je to, prostě ekonomicky je to daleko výhodnější.

No, Mary Jane skončila, já ještě připravuji, já jsem udělal dva rozhovory ještě na Green Techu a na Mary Jane. Možná se o Green Techu ještě udělám taky jeden díl, protože tam byly zajímavosti třeba o tom, jak se rozběhl konopný experiment v Holandsku.

Třeba například z deseti firem, které vyhrály konkurz na legální produkci konopí, které pak můžou od nich legálně kupovat ty konzumenti, které si to konopí kupují z černého trhu v podstatě. Tak z těch deseti firem, které tu licenci dostaly, tak v tuto chvíli produkují jenom tři a na podzim přiběhnou další dvě, ale furt je to ještě polovina z toho celkového počtu a taky se rozhodli něco o tom, jaké úskalí tady celý ten projekt má.

A dalších pár zajímavých věcí, takže možná, že ještě ten Green Tech zpracuji, dokud ho mám trošku v hlavě, mám stanovené nějaké poznámky, takže asi to udělám. Nicméně témat mám dost, času poměrně málo, Konopný podcast je takový můj, řekněme, jako koníček, prodávám trošku reklamy do něj, ale že by z toho jako tekly nějaké peníze, to jako netečou. Pokud byste mě chtěli nějakým způsobem podpořit, můžete si zaplatit předplatné na forendors.cz.

Zase to najdete na tom mém webu, asi 120 Kč měsíčně, můžete si tam zaplatit členství.

Já vám za to členství prosím asi nic neslibuji, že dostanete něco navíc, je to jenom prostě forma, kterou můžete konopný podcast podpořit a nejlépe ho podpoříte, když ho budete sdílet, budete o něm říkat svým kamarádům známým a budete vlastně šířit to, že ten konopný podcast vůbec existuje a já budu ještě teda v té tvorbě nějak pokračovat a témat mám, říkám, ještě kvanta a taky bych chtěl dělat nějaký, zpracovat nějaká témata, která se více týkají našeho českého prostředí, ale říkám, snažím se, jak to jde, jak zbývá čas a taky jak se ty situace namanou.

Vy každopádně poslouchejte dál, jak říkám, šiřte povědomí o konopném podcastu. Pokud vás zajímá pěstování, přihlaste se do online kurzu Pěstování konopí a momentálně je možné, když si koupíte ten kurz, tak ho můžete i hned v podstatě absolvovat. Nedělám to už naživo a máte možnost.

Každý den tam mám tři stupně toho kurzu a v každém tom kurzu, součástí toho kurzu je potom osobní online konzultace, případně se samozřejmě můžeme domluvit i na osobním setkání, ale součástí ceny toho kurzu je privátní konzultace. Takže pořád je tam prostor na nějaké konkrétní otázky, které se týkají konkrétních problémů.

Další věc, kterou jsem trochu změnil, jestli můžete dneska zaplatit třeba tu nejnižší úroveň kurzu a pokud potom si řeknete, že si to přijde dobré, vyberete si třeba dvě lekce, řeknete jo, super, chci další, tak si můžete koupit třeba kompletní kurz nebo polovinu toho kurzu a tu cenu, kterou jste zaplatili za ty první dvě lekce, já vám odečtu z toho vyššího kurzu.

Takže nebudete platit vícekrát, takže zaplatíte si dvě lekce a pak řeknete, že třeba nestálo to za nic. Ale co je zajímavé, už mám přes stovku absolventů a musím vám poděkovat, zatím všichni říkali, že to rozhodně za ty peníze stojí a že nikdo z nich nelituje, že ty peníze za to dal, ale víte co, když lidi utratí za něco peníze, tak málokdy potom uznají, že to třeba byla blbost.

Ale já věřím tomu, že je to tak, jak říkají, ale už to tady nebudu prodlužovat, Mary Jane byla super, rozhodně příští rok je datum 22. nebo tak nějak června. Vyrazte se tam podívat, není to daleko, Berlín, já osobně ho mám rád, rozhodně to stojí za to a můžete si už dneska naplánovat, že byste tam vyrazili.

Užijte si léto, mějte se krásně, já se pokusím vám ještě přes léto dát nějaké ty novinky a držte palce, ať se ta legalizace pohne i trošku u nás, aby i my si třeba mohli vypěstovat pár kytek bez toho, aniž by nám hrozil nějaký postih. Mějte se krásně, žijte v míru a těším se na vás. Ahoj!

Share this content