Vyhledávání na blogu

Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
KP 63: O výživě konopí a pěstování pod LED s Jorgem z firmy Plagron

KP 63: O výživě konopí a pěstování pod LED s Jorgem z firmy Plagron

Kategorie : Články Rss feed , Podcast Rss feed

Jorg z Plagronu je odborník na slovo vzatá ohledně výživy rostlin. Sám se na něj obracím, když chci znát fundovaný názor nebo řeším nějaký problém s výživou rostlin. Na veletrhu Cannafair v německém Düsseldorfu jsme se sešli a nahráli spolu zajímavý rozhovor. Jelikož rozhovor je v angličtině a je plný užitečných informací, rozhodl jsem se ho převyprávět i v českém jazyce. V této epizodě Konopného podcastu se dozvíte.

  • Proč jsou některá hnojiva jednosložková a jiná mají složek více.
  • V čem jsou specifická hnojiva pro kokosové vlákno.
  • Doporučení pro hnojení rostlin pěstovaných pod LED.
  • Proč stoupá u rostlin potřeba vápníku.
  • Jak správně míchat hnojiva, aby nedocházelo k nežádoucím reakcím.

Pěstování konopí není vždy legální a jeho pravidla upravuje v ČR Zákon č. 167/1998 sb. Zjistěte si, jaké zákony platí v místě, kde byste chtěli konopí pěstovat.

Odkazy

Volný přepis této epizody

Jorg pracuje pro Plagron 7 let, nejprve na service desku a poté ve výzkumu a vývoji, aby byla hnojiva snadněji použitelná pro pěstitele. Jakmile začal CBD boom ve Švýcarsku a Jorg se začal zaměřovat na velké pěstitele a pracuje jako specialista na výživu. Navštěvuje hodně pěstíren je v Německu, Makedonii, Česku, Švýcarsku.

Historie Plagronu

Zhruba 30 let historie. Majitel začal pěstovat žížaly pro rybáře a odpadní vermikompost začal prodávat do zahradnictví. Byl o to zájem, tak začali vyvíjet tekutou formu a začala řada Alga.  Odtud už byl jen krůček k výrobě pěstebních substrátů. Plagron = Pla (Plant) + grond (ground), tedy zemina pro rostliny. Začínali s pěti lidmi, teď mají 90-100 lidí v Holandsku a další k tomu v dalších zemích. Kromě konopných farem dodávají i na citrusové farmy v Dubai, organická hnojiva do Kanady pěstitelům okurek a paprik. Mateřská firma je Bertels Holand. Plagron produkuje substráty, hnojiva, výživové doplňky pro rostliny.

V čem je specifická řada pro kokos ve srovnání například s Terra řadou?

Hlavní rozdíl je v tom, že u Terra řady počítáme s tím, že v substrátu už jsou obsažené některé prvky. Většina substrátů obsahuje rašelinu, která je velmi kyselá, a proto se pro vyrovnání pH používá vápenec. Díky tomu je v substrátu obsažený potřebný vápník a stačí používat jednosložkové hnojivo, jako je Terra. Terra má jednu složku pro růst a jednu pro kvetení.

Problém s vápníkem je, že je hodně reaktivní a reaguje se většinou ostatních živin. Proto se musí pro pěstební média, která neobsahují vápník používat dvousložková hnojiva. Ty u Plagronu nazývají jako je A a B, v případě hnojiv na kokos je to Coco A a Coco B nebo. V jedné z těch složek je obsažený vápník s prvky, se kterými nereaguje. Vápník v čistém kokosovém vláknu není. Zkrátka a dobře ve srovnání s Terra obsahuje Coco A a B širší spektrum živin.

Terra i Coco jsou obě minerální hnojiva, ale Terra je jednodušší na používání a obsahuje méně živin. Je vhodná pro zemité substráty. Kokos a substráty s rašelinou jsou úplně jiné. Kokos neobsahuje žádné živiny, zatímco substráty už nějaké živiny obsahují. Další věc je, že v zemitých substrátech je vápník pevněji vázaný půdou a je rostliny ho mohou čerpat obtížněji. I když tam nějaký vápník přidáme ještě navíc, tak pořád je pro rostlinu obtížnější ho čerpat z půdy než v případě kokosového vlákna, které ho tak pevně neváže.

Také se ukazuje, že s tím, jak se zdokonalují pěstební postupy, běžný obsah vápníku už nestačí. Dříve stačila kombinace vápníku obsaženého v substrátu obohacená o vápník, který obsahuje běžná voda z vodovodního řadu. Dnes to ale vypadá, že to už nestačí a proto existují přípravky na přidávání vápníku, jmenovitě CalMag. Zvýšená potřeba vápníku souvisí také s používání LED.

Jaké je tvoje doporučení pro hnojení při používání LED?

Dříve se lidé báli používat moc hnojiv, aby rostliny nespálili. Spálení rostlin, hnědnutí špiček listů, ale souvisí i s použitou formou dusíku v hnojivech. Dříve se používal amonný dusík, který způsoboval to hnědnutí špiček. To ale souvisí také s přeměnou močoviny na dusičnan a tvorbou amonia. Oproti dřívějšku používá Plagron na výrobu hnojiv jen asi desetinu nebo maximálně polovinu amonného dusíku ve srovnání dusičnanovým dusíkem, který je pro rostliny snáze dostupný a taky snáze vstřebatelný.

Rozdíl mezi LED a HPS je v tom, že LED vyzařují širší fotosynteticky aktivní spektrum. Tím pádem LED dodávají rostlinám více světelné energie pro fotosyntézu. Ale aby mohla fotosyntéza probíhat rychleji, potřebuje rostlina více cukrů. A aby si rostlina vytvořila více cukru, potřebuje více živin a také CO2. A hodně pěstitelů si myslí, že CO2 je nějaký dodatek, něco navíc. Jenže uhlík uvnitř CO2 je tou prvotní energií kterou rostliny pro fotosyntézu potřebují, protože CO2 společně s vodou a světlem vytváření kyslík a cukry ve formě ATP.

V poslední době jde vývoj osvětlení hrozně dopředu a lidé si pro pěstování kupují LED, svítí na plný výkon, ale ostatní parametry pěstování nezvyšují. Takže hodně lidí se bojí zvyšovat EC, aby rostliny nespálili, jak tomu mohlo být dřív. Báli se zasolení, uzamčení živin a všech problémů s tím spojených – látková disbalance, žloutnutí listů, nekrotické skvrny, pomalý růst atd.

Takže jaká by byla dobrá rada?

Vše musí být vyvážené, takže když třeba přidáváš Green Sensation s hodně fosforem a draslíkem, měl bys omezit přidávání vápníku. protože živiny s pozitivním nábojem, jako jsou vápník, draslík, amonium, hořčík si navzájem konkurují, a když dáš některého moc, sníží se příjem nějakého jiného. Takže nejlepší, když chceš zvýšit EC, je přidat všechny složky rovnoměrně, ne jen přidávat třeba fosfor s draslíkem nebo vápník s hořčíkem, jak to hodně lidí dělá.

Při pěstování s LED často nedosahujeme stejných teplot jako s HID. Chybí nám to infračervené záření. Tím pádem je pomalejší transpirace. Jak se vyrovnat s tímhle? Má cenu také zvyšovat koncentraci živin, abychom rostlinám dodali stejné množství živin s menším objemem vody?

Mluvíme stále o vápníku. Protože největší množství vápníku proudí do rostlin xylémem, což je céva, která se táhne od kořenů až k vrcholkům rostlin a živiny tudy proudí díky transpiračnímu proudu. dyž rostliny rostou pomalu, může to souviset s pomalejším příjmem vápníku. Vápník je důležitý pro správnou funkci a růst buněk. Pokud vápník není k dispozici v dostatečném množství, buňky nemohou růst nebo se dělit tak rychle, což může zpomalit růst celé rostliny.

Takže když chcete zrychlit růst rostlin, potřebujete zrychlit transpiraci. To se dá udělat tím, že zvýšíte teplotu, ale také tím, že zrychlíte proudění vzduchu okolo listů. Tím, jak odháníš vlhký vzduch od listů malinko zvyšuješ odpařování a zrychluješ transpirační proud. Jde to vlastně i v noci. I když spousta growerů řekne: Počkej, v noci jsou stomata zavřená, ale oni nejsou úplně, takže i v noci může pomalu probíhat transpirace. Navíc rychlejší proudění vzduchu snižuje riziko výskytu plísně tím, že ovlivňuje mikroklima uvnitř květů.

Takže abychom to shrnuli, při pěstování pod LED s vysokou intenzitou je třeba zvýšit přísun vápníku a dalších nezbytných živin, oxidu uhličitého a také zrychlit proudění vzduchu, abychom zajistili správnou rychlost transpiračního proudu. Já ještě doporučuji umístit ventilátory nad LED osvětlení a teplý a sušší vzduch z vrchu pěstírny směrovat do porostu, což taky pomáhá udržet rychlost transpirace.

Jaký je rozdíl mezi řadou hnojiv na kokos a hydro?

Obě mají složky A+B. Já se musím přiznat že nejčastěji z hnojiv Plagron používám organickou řadu, ale také hydro, která mi pomůže okamžitě řešit nějaké projevy nedostatků živin. Rozdíl není velký, jako když třeba mluvíme o organickém a minerálním hnojení. Pro hydro i kokos dnes používáme mikroživiny v chelátové formě. Díky tomu je mohou rostliny snáze vstřebat. Každopádně můžeme říct, že v hnojivech na kokos je trochu více dusíku a vápníku, ale je méně koncentrované. Hydro A+B je více koncentrované.

Takže můžu použít hydro A + B klidně pro kokos?

 Ano, úplně bez problémů.

Vidím tady další přípravky, třeba Sugar Royal – proč ho používat?

Je to protože jsou dva důležité komponenty. Hodně se všude dočteš o aminokyselinách. Najdeš stovky nebo tisíce studií o tom, co aminokyseliny dokážou. Pomáhají rostlině řešit abiotický stres, což je třeba sucho nebo extrémní teploty. Ale i biotický stres, což je třeba poškození škůdci nebo viry. Aminokyseliny zkracují přechodový cyklus rostlin mezi růstem a kvetením, protože podporují jejich metabolické procesy. Vidíme, že po přechodu do fáze kvetení rostliny rostou rychleji, a to má co do činění s mitochondriemi v rostlinách.

Mitochondrie jsou malé továrny, kde si rostliny z cukrů vytvářejí ATP, což je energetická molekula, která slouží jako hlavní zdroj energie pro rostlinné buňky. V noci (i během dne, pokud fotosyntéza neprobíhá) ty cukry, které byly vytvořeny během fotosyntézy, putují do mitochondrií, kde se rozkládají během procesu zvaného buněčné dýchání. Tento proces pak vyrábí ATP, což je molekula, kterou rostlinné buňky využívají jako zdroj energie.

Aminokyseliny v těchto procesech hrají důležitou roli, a proto je přidáváme v přípravku Sugar Royal. Není to žádná slazená voda, jak si někteří myslí. Takže Sugar Royal urychluje nástup kvetení a zvyšuje odolnost rostlin vůči stresu, což vede k vyšší produkci terpenů a kanabinoidů.

Proč nejsou složky Sugar royal nebo Green Sensation už obsažené v základní řadě hnojiv?

Musíme koukat na aktuální potřeby rostlin v průběhu celého vegetačního období. Takže když hnojíte složkami A+B, tak podíl draslíku a dusíku je pořád stejný. Také tam je samozřejmě fosfor. • Přidáváním draslíku a fosforu třeba v PK 13/14 měníme poměr těch živin a tím také dáváme rostlinám další signál, že je třeba tvořit víc květů a už netvořit tolik listů. K výživě se dá přistupovat různými způsoby, někdo má jedno složková hnojiva, jako třeba Terra řada, dvoj, jako třeba Hydro A+B nebo Coco A+B a jiné firmy mají třeba i třísložková hnojiva.

Mě se nedávno dostal do ruky přípravek Power Buds, co mi o něm může říct?

K čemu slouží a jak se používá? Složky Power buds jsou součástí Sugar Royal, ale není úplně vhodný pro použití při pěstování ve vodě nebo některých hydroponických systémech. Při používání organických aditiv se voda rychle kazí, což může způsobovat problémy. A proto jsme vytvořili Power Buds. Neobsahuje aminokyseliny, aby se dal použít pro hydroponii, ale pouze složku, která urychluje nástup kvetení. Stejná složka je obsažena v Sugar Royal. Někdy kvetení nastupuje během týdne, někdy během tří týdnů v závislosti na odrůdě. A power Buds ten nástup urychluje.

Taky by mě zajímalo, jak zamezit vzájemným reakcím mezi aditivy a základní řadou hnojiv. Třeba aby se roztok zakalil nebo došlo ke sražení nějakého přípravku.

Co se týče kombinování jednotlivých produktů. Když si nejsi jistý, vždycky nám můžeš napsat a my odpovíme. Přípravky s křemíkem používejte vždy jako první a nechte je pořádně rozpustit, nedávejte hned další složky, počkejte až bude roztok dobře promísený. Když spolu jednotlivé složky reagují, vytvoří třeba sediment, který rostliny nemohou vstřebat a pak jim ty dané složky chybí.

Domácí pěstitelé jsou čím dál vzdělanější ohledně pěstování, začínají řešit VPD, i když v tomto případě jde často spíš o snahu než skutečné řízení. V čem vidíš ty největší výzvy pro pěstitele. A začněme třeba u komerčních provozů, protože i domácí pěstitelé často čerpají z praxe velkých pěstitelů.

Nejtěžší je podle mě IPM tedy integrovaná ochrana proti škůdcům. Protože v komerčním provozu je to opravdu náročné. Další velkou výzvou je standardizace pěstování. Mít vždy stejnou intenzitu osvětlení, stejně vysoké rostliny, nastavit správně zavlažování. Protože když máš třeba deset čtverečních metrů pěstírnu, a pak máš najednou 50 000 m2, tak je to úplně něco jiného. Taky když máš zkušenost s organickým pěstováním v malém, ta změna na velký komerční provoz je mimořádně náročná.

Já jsem četl zajímavý článek o pěstování organického konopí v USA, který s tím trochu souvisí. Když chceš prodávat něco jako organické, musíš k tomu mít patřičnou certifikaci. A certifikační autority nechtějí vydávat certifikáty firmám pěstujícím konopí, protože to na federální úrovni není legální a certifikační firmy mají strach, aby sami nepřišly o možnost certifikáty vydávat. Takže v podstatě nelze prodávat konopí jako organické za odpovídající cenu.

Každopádně ještě navážu na IPM. Dnes je velice rozšířené padlí. Před pár lety na něj člověk narazil výjimečně a dnes je opravdu hodně rozšířené a je velmi těžké se ho zbavit. Takže jak jsi říkal, kontrola škůdců a chorob je rozhodně velkou výzvou.

Jak vidíš budoucnost domácího pěstování?

Myslím, že půjde trochu dolů, ale myslím, že pořád bude dost lidí, kteří si to budou chtít dělat po svém, šlechtit vlastní odrůdy, hledat vlastní cesty a pěstovat svoje konopí. Uvidíme také, jak se k tomu postaví jednotlivé vlády. Každopádně průmyslově vyráběné konopí bude asi hrát hlavní roli, ale domácí pěstování určitě zůstane.

Bavili jsme se ještě o tom, jak lidé sdílejí na sociálních médiích svoje úspěchy a neúspěchy a jak se navzájem učí. Zmínili jsme i to, že kromě dobrý rad je internet plný i velmi špatných rad, ale že každý si může vyzkoušet, co mu bude fungovat.

Jako každý host i Jorg dostal možnost poslat vám nějaký vzkaz a ten jeho je takový.

Pěstování by měla být především zábava, a i když ostatní mohou na vaše pěstování mít třeba jiný názor, důležitý je ten váš pocit a to, jak jste se svým pěstováním spokojení vy. Není to o tom stát se nejlepším growerem, ale mít motivaci pěstovat, a pak vám pěstování asi bude bavit dlouhou dobu.

Celý rozhovor v angličtině si můžete poslechnout jako samostatný díl Konopného podcastu nebo na YouTube i s videem.

Jestli vás skutečně zajímá pěstování konopí, přihlaste se do online kurzu pěstování konopí, kde se dozvíte spoustu důležitých a užitečných informací, které můžete potom zúročit při pěstování.

Všechny informace najdete na www.pestovat.cz. Odebírejte Konopný podcast, přihlaste se ke sledování mého YouTube kanálu a taky mrkněte na moje sociální sítě. Odkazy najdete buďto přímo v popisu této epizody nebo na už zmíněném webu.

Doufám, že se vám tahle epizoda líbila. Mějte se fajn a ahoj.

Share this content