Vyhledávání na blogu

Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
KP 63: Je to OK – podpořte změnu legislativy

KP 63: Je to OK – podpořte změnu legislativy

Kategorie : Články Rss feed , Podcast Rss feed

Čtvrtého září 2024 byla v pražském kině MAT představena kampaň s názvem Je to OK zaměřená na racionální regulaci konopí. Cílem kampaně je podpořit návrh zákona, který umožní nejen samopěstování, ale i vznik regulovaného trhu s konopím. Součástí kampaně jsou krátká videa, jejichž cílem je otevřít celospolečenskou debatu o výhodách rozumné regulace konopí, a také crowdfundigová kampaň, zaměřená na získání dalších prostředků. Vybrané peníze budou použity na pokrytí nákladů s vysíláním spotů v médiích a lobbing v Parlamentu ČR. O celém projektu a vyhlídkách změny konopné legislativy jsem si povídal s Mgr. Lukášem Hurtem, šéfredaktorem magazínu Konopí a členem spolku Racionální regulace

  • Jaké jsou vyhlídky na změnu konopné legislativy v ČR
  • Kolik času ještě zbývá udělat změnu v tomto volebním období
  • Proč a jak podpořit kampaň Je to OK
  • Samopěstování, kluby nebo regulovaný trh
  • Jaké jsou zkušenosti ze zahraničí

Odkazy

Přepis této epizody

Jedná se o strojový přepis, omluvte prosím drobné nedostatky.

Já jsem po nějaké době si pozval do konopného podcastu Lukáše Hurta, šéfredaktora magazínu Konopí, jak i konopného aktivistu, který je aktivní v několika spolcích, co se týče konopí. A my si dneska popovídáme trochu o tom, jaká je ta situace ohledně konopí v České republice. A co můžeme očekávat, jestli můžeme očekávat nějaké změny a tak dále a tak dále. Tak Lukáši, já tě vítám, ahoj.

Čau Chosé, děkuji za pozvání.


Prosím tě, jednoduchá, rychlá otázka. Bude v České republice legalizace, dočkáme se nějaké změny, zákona dlouho se o tom mluví, čekáme, jestli se něco změní.

Já pevně věřím, že ano. A teď je hlavně otázka tedy, v jaké formě a čeho všeho se podaří dosáhnout. Takže i když vím, že média v posledních měsících nebo týdnech malovala spíš jako čerta na zeď, tak ta situace, kterou znám trochu jako z toho pozadí, z toho backgroundu, tak si myslím, že rozhodně není nic prohraného. A teď se budete rozhodovat, právě po prázdninách se sejde sněmovna a bude jednat znovu vláda, takže ty karty jsou nějak rozložené a musíme s nimi hrát, jak jsou. A věřím, že se nám prostě podaří dosáhnout takové změny, aby byla smysluplná, což tedy znamená nejen povolení samopěstování, na kterém je teď shoda, ale i právě vznik toho regulovaného trhu.

Slyšíme všichni, že jako samopěstování, řekněme, je něco, co jsou ochotní odhlasovat všichni, nebo na čem ta shoda funguje. Jestli tomu dobře rozumím, vlastně ty snahy jsou takové, jako byly ve hře, bylo domácí pěstování, byly ve hře konopné kluby, ze začátku ano, mluvilo se i o komerčním prodeji, který vlastně tak jak z toho nějakým způsobem vypadl. A teď tedy, jestli já tě dobře rozumím, tak je to o tom, buď se smířit vlastně s tím, že bude jenom samopěstování, a nebo, řekněme, jít do nějakého rizika, zkusit prostě získat víc, co když to nakonec nebude nic, jakože budeme se snažit dostat víc a nakonec nebude třeba ani to domácí pěstování povoleno.

Tak jednak já tě ten trochu upravím, ono vlastně na stole je pořád ten stejný návrh, který přinesl Jindřich Vobořil a ten stále obsahuje ty tři pilíře, jak jsi zmiňoval. To je samopěstování, konopné kluby, neregulovaný trh. Takže není pravda, že by něco bylo už z toho stolu smeteno, nebo nebylo smeteno.
To jsou všechno taky, jak to říct, politické čachry a hry, ale každopádně i z kontaktů, které máme s Jindřichem Vobořilem, velmi úzce, prostě spolupracujeme teďka a bavíme se o tom. A ten návrh, jak ho on předložil, tak prostě tam pořád leží, nebylo z něj nic vyškrtnuto, takže pořád je to prostě návrh se třemi pilíři, kde je i ten regulovaný trh. A já teda nejsem politik, ani nějaký expert na politiku, i když jsem vystudoval historii a o politiku se zajímám dlouhodobě, tak si myslím, že rozhodně není dobré přijít do jednání s něčím, že řekneme, bereme samopěstování a to je celé, protože v tu chvíli nemáte už tam ustupovat.

Takže já vůbec nevidím problém v tom, když se prostě bude bojovat dál za ten kompletní návrh, jak ho Jindřich předložil, Vobořil. A pokud to teda nakonec nedopadne, tak aspoň si můžeme říct, že jsme zabojovali, udělali jsme pro to všechno. A to, že budeme se snažit prosadit regulovaný trh přece neznamená, že nakonec lidovci řeknou, tak protože jste se snažili prosadit regulovaný trh, tak my najednou už nepodporujeme ani to samopěstování. To mi nedává logiku.
A lidovci jasně říkají, že podporují samopěstování, protože nechtějí, aby byli lidé zavíráni do vězení za konopí. Pokud mají problém s regulovaným trhem, aby se to prodávalo komerčně, tak to je jejich věc, která se dá pochopit, sice vím, že vycházejí z podkladů, které nejsou pravdivé.

A statistiky ze Spojených států ukazují, že ta regulace je funkční, že to naopak pomáhá potlačit tu prohibici, pomáhá to potlačit černý trh. Takže já věřím, že jim to dokážeme ještě nějak racionálně vysvětlit. A pokud se to tak nestane a nakonec ta politická shoda bude jenom na tom samopěstování, tak bude na tom samopěstování. Ale přijde mi prostě nezkušené a tak trošku jako takový to stahování kalhot ještě před brodem. Když vlastně my půjdeme do těch jednání s tím, že tak jdeme pro to samopěstování, ale o ničem jiném se bavit nebudeme. To je prostě zbytečný se potom do takových debat pouštět. A vlastně ta práce Jindřicha Vobořila a celého týmu kolem něj, která probíhala dva roky, scházely se expertní skupiny, která by vlastně vyšla úplně vniveč.

Rozumím. Není už pozdě trošku na to teďka jako na to tlačit? Já osobně jsem teda čekal, když nastupovala současná vláda, že tohleto je jedna z věcí, které se mají změnit. A teďka už toho času do dalšího volebního období moc nezbývá. A teďka si představím, že ještě začne teprve jako další kolo debat toho, v jaké formě nějaká změna toho zákona, změna té legislativy bude. Tak mi to přijde, jestli už to není trošku jako i pozdě.

Samozřejmě bylo by ideální, kdyby toho času bylo o něco víc, ale v tuhletu chvíli se to ještě všechno dá stihnout, protože teďka začne sněmovna jednat, musí se to nějak projít nějakým meziresortním řízením, co ta vláda postí do sněmovny. A to jsou věci, které můžou zabrat 1, 2, 3 měsíce, takže počítáme s tím, že nejpozději někdy v lednu by to mohlo jít do sněmovny a tam už je to prostě na té politické shodě. Když si poslanci vládnoucí koalice řeknou, že to půjde rychle, tak to půjde rychle. Samozřejmě když tam budou někteří, kteří to budou chtít nějak zdržovat, tak to budou zdržovat. Takže my v rámci toho spolku racionální regulace, tak jsme do toho šli s tím, že samozřejmě bychom to rádi stihli dříve, ale prostě pracujeme s tím, co máme.

Bohužel tam byly různé okolnosti, které nám do toho, jak se říká lidově, házely vidle. A ta kampaň teda byla spuštěná teďka 4. září. Má za cíl vlastně zvednout to povědomí o tom, co to všechno znamená, ta změna nebo co by znamenala. A vlastně ten cíl je takový všeobecně řečeno, ukázat těm politikům, že České republice to lidi chtějí. A vlastně vysvětlit i třeba těm lidovcům, že tím, že útočí a kopou do konopí, si žádné procenta vlastně na preferencích nepřidávají.
Což vidíme všichni. Tu kampaň rozjeli proti Vobořilovi někde před rokem a furt se pohybují kolem 2%. Takže viditelně se to minulo účinkem.

Pro politické strany v České republice, které teďka vládnou i pro tu opozici, není tohleto žádný velký téma. Je to téma možná pro piráty z ideologického hlediska, že to podporují dlouhodobě, ale politicky je to celkem nevýznamná věc. Bavíme se tady o rozpočtu o nějakých pár miliardách. Samozřejmě ministr financí by chtěl rád každou miliardu, kterou může mít, ale chápu, že třeba pro pana premiéra tohleto osobně není priorita, když řeší válku na Ukrajině, řeší inflaci a řeší spoustu dalších globálních problémů. Takže se může zdát, že toto není zase tak důležité.

Ale na druhou stranu my si myslíme, že ta racionální regulace toho konopí má takový přesah do celé společnosti, že když tímto vysvětlíme těm politikům, těm vrcholným, tak oni prostě, pokud jsou otevření a nejsou to jako přímo nějací zatvrdělci, kteří s tím mají ideologický problém, což je případ asi některých z těch konzervativních částí lidové strany. Ale taky musím říct, my vlastně mezi těmi lidovci jsou velké rozdíly. I mezi lidovci jsou lidé, kteří jsou rozumní a jsou ochotní se o tom bavit. Takže naším cílem je prostě vysvětlit, že ten přínos pro Českou republiku bude velký, nebude jenom v těch daních, bude i v tom, že se budou zavírat lidé méně do vězení.

A celkově prostě ve státech, které tu regulaci nějak provedly, hlavně v Americe a v Kanadě, tak se ukazuje v průběhu let, že ten pozitivní efekt není třeba hnedka, ale prostě v průběhu pěti, deseti let si jasně ukazuje, že ta celková prospěšnost je prostě obrovská. Že ta zátěž na trestní systém bude nižší, ty daně, co z toho plynou, tak potom můžou pomoct financovat adiktologické služby. Bavíme se tady i o propojení s těmi stoupenci, o lidech, co třeba mají problémy s alkoholem a tak dále.

Třeba mají problémy s alkoholem a tak dále, takže ono je to celé provázané vlastně i s tou závislostní politikou obecně, takže z tohoto pohledu je to opravdu velmi zásadní věc a naším teda cílem a úkolem teďka je ukázat těm politikům jednak, že to lidi opravdu chtějí, což je to, na co politici slyší, ale jednak, že to je i prostě správná věc, podložená vědecky a že by bylo dobře se prostě v těchto věcech orientovat podle toho, co nám říká věda a ukazují oficiální údaje ze států, které již legalizovaly, než tím, že tady lidovci budou strašit tím, že jakmile bude konopí v prodejnách dostupné lidem nad 18 let, tak tady najednou všichni začnou kouřit a jezdit autama omámení a tak dále, což jsou věci, které prostě slyšíme v každém státě, kde se řešila legalizace a nikdy se to nikde nematerializovalo tyto obavy.

Jasně, tohle asi posluchačům konopného podcastu myslím, že je většina z nich rozumí tomu, co pozitivního by legalizace nebo nějaká racionální regulace toho konopí přinesla. Ty jsi zmínil spolek racionální regulace co to je, co je jeho účelem, už se nám řekl, ale jakým způsobem pracuje, kdo ho založil nebo kdo se na tom podílí.

Takže založili jsme tento spolek vlastně jako tři organizace, které tady v Čechách zastřešují naprosto většinu konopného sektoru, který tady existuje a týká se této komunity. Jedná se o Český konopný klastr Czech Hemp, o asociaci bezpečného konopí a o združení legalizace CZ, která tady funguje přes 20 let. Tyto tři organizace vlastně delegovaly nějaké zástupce a z toho vznikl výkonný výbor o sedmi členech racionální regulace a založil se spolek a k tomu abychom mohli pracovat i s DPHčkem, takže prostě máme tyhle dvě entity založené, ale primárně všechno řídíme přes ten spolek, nebo všechno se odehrává přes ten spolek.

My jsme teďka v první fázi vybírali peníze od firem, které se v sektoru pohybují. Nakonec nás podpořily, což nás trošku překvapilo spíše zahraniční firmy než české, ale to možná souvisí i s tím, s tou situací na českém trhu, kdy za třeba těch tradičních konopných firem, které podnikaly v CBD, tak měly velký útlum kvůli tomu, jak tady bylo legální HHC rok a půl, takže prostě se nám povedlo sehnat spíš peníze z ciziny než z Čech.

A nyní teďka za ty peníze jsme připravovali dlouho kampaň, crowdfundingovou kampaň, která byla spuštěna teďka v Praze 4. 9. Běží vlastně na Hithitu, jsou k tomu videa edukativní, tak jsme nechali natočit vlastně pět různých videí, které zobrazují takové ty typologické příběhy nebo ty případy toho, jaký vlastně vliv má ta prohibice konopí na člověka, na společnost. Takže tam máme třeba jednoho tatínka, který řeší to, že jeho dcera potkává na ulici dealery, pak tam máme třeba ekonoma, který mluví o tom, jak regulace v Kanadě vytváří více pracovních míst než nějaký uhelný průmysl a tak dále, takže to může pomoci i s nějakou novou transformací.

Pak tam máme maminku nebo manželku pána, který skončil ve vězení za to, že si pěstoval pár kytek a teďka prostě děti jsou bez rodiče, bez rodičů. Takže těmito archetypálními videi chceme rozvířit tu debatu, zároveň prostě na tom hitu budeme vybírat peníze a doufáme v ten efekt tzv. sněhové koule, že se na tom začne nabírat více lidí, ta informace se začne šířit samovolně, doufáme i o nějakou reálnost.

Samozřejmě tu máme zaplacenou i kampaň na sociálních sítích, kterou jsme teďka připravovali. Celkově se do toho práce zapojilo asi 30 lidí, takže je to poměrně velká věc, která se teda dlouho chystala, ale prostě když chcete udělat něco na celonárodní úrovni a profesionálně, tak to prostě nějakou dobu trvá. A jak jsem říkal už předtím, byly tam různé vedlejší věci, které nám do toho vstupovaly a které jako člověk nemůže úplně ovlivnit, protože politika prostě je nevyzpytatelná a vy třeba řešíte něco s nějakým ministrem nebo něco a k tomu ministrovi do toho přijde nějaká jiná věc a on se vám potom nemůže věnovat, i když vám to slíbil, takže prostě s tímhle se musí počítat.

Ale důležité bylo, že jsme prostě tu kampaní zahájili toho 4. 9. Den na to byla představena velká ekonomická studie, kterou vypracovala Vysoká škola ekonomická na zadání od úřadu vlády a tahle studie se vlastně zabývá tím, co České republice přinese nejenom ekonomicky, ale i sociálně nebo společensky. Přinese právě samotné samopěstování, co by přineslo samopěstování a kluby a co by přineslo samopěstování kluby i regulace.

A nebude to asi spoiler, ale protože, říkám, ta studie vlastně byla prezentována na úřadu vlády 5. 9., tak můžu říct, že prostě jednoznačně vychází jako nejlepší varianta ta regulace, prostě kompletní regulace samopěstování a kluby. Jo, jakože ta čísla jsou jasná, prostě peníze do rozpočtu jsou jasná, ale i ty společenské benefity jsou právě v té studii rozebrané, takže ta studie má přesto stran a je to jako velmi precizní práce a jsem moc rád, že se povedlo ji realizovat a že s ní teďka můžeme argumentovat věcně při diskuzi s politiky.

Takže ta kampaň na kterou jsme teďka spustili, ta poběží nějak měsíc a půl, zhruba do konce září, teda do konce října nebo do druhé poloviny října a potom vlastně se rozhodneme, jestli tu kampaň budeme chtít nějak zopakovat podle toho, jak bude úspěšná, nebo jak s tím dále pracovat, protože prostě předpokládáme, že se do toho zapojí postupně i nějaké osobnosti, my jsme vlastně oslovili nějaké osobnosti, aby nám natočili krátké video s podporou, takže to budeme chtít trošku rozjet tu virálnost i z tohoto pohledu a věřím, že když třeba někdo uvidí video, jak nějaký známý umělec nebo jeho oblíbená kapela říká, že racionální regulace je OK.

Protože ta kampaň na tom Hithitu se vlastně bude jmenovat Je to OK, to je vlastně název a motto celé té kampaně a tady to heslo se vlastně tam opakuje pořád do kolečka, prostě racionální regulace je OK, konopí je OK, nezavírat lidi do vězení je OK a tak dále, takže je to takový jako, že nastavení na to, aby se nám ta virálnost dala nebudovat, ale samozřejmě doufáme a věříme, že se prostě zapojí různé osobnosti, protože jak jsme to teďka sondovali, tak spousta lidí v Čechách i slavných lidí, osobností, herců, prostě umělců, tak konopí užívá, ale doteďka se bála o tom třeba jako mluvit, říct to veřejně, takže věříme, že když teďka uvidíte nebo ti lidé uvidí, že prostě se něco takového děje a že ten coming out dělá tak se do toho třeba připojí taky a tím pádem se nám podaří to téma rozšířit dál.

A potom nastupuje ta poslední část té práce, ta vlastně nejdůležitější, to je ten lobbying konkrétně, potom v té poslanecké sněmovně mezi těmi vládními stranami, my samozřejmě jsme s nimi v kontaktu už průběžně, hovoříme i s opozicí, takže se připojíme i na ten případ, kdyby se to třeba nestihlo teďka a pak by přišla jiná vláda, tak i s ní se dá jakoby o tom bavit, ti někteří lidé tam jsou tomu velmi otevření, takže z tohohle toho pohledu, i kdyby se to nepovedlo do teďka dokonce, do teď chvíle příštího roku, tak furt jako, my o tom hovoříme tak, že to je nadstranická věc, že to je něco, co nelze dělat tak, že se na tom domluví tahle ta vláda a ta příští vláda to zruší, to prostě i v té Americe je jasně vidět, že to nakonec, jak se říká embrace, že to nakonec přijali za své i nejen třeba demokraté, ale i ti republikáni, takže jakmile jeden guvernér skončí v pozici a nastoupí tam republikánský guvernér, tak to neznamená hnedka, že on řekne tohle všechno špatně, zrušíme to, jo, prostě takhle by to být nemělo.

Je to prostě celospolečenská otázka, která bude mít dopad na desetiletí dopředu, takže se to musí takhle řešit. A jenom ještě dodám jednu věc, je super, že vlastně máme podporu a sledujeme podporu i ze zahraničí, a to konkrétně nemyslím teďka jenom firmy, ale že tu probíhá i debata na národní úrovni, na úrovni vlád, kdy jeden silný hráč, asi ho můžu jmenovat, je to Německo, že o to si každý domyslí, tak by rád vlastně tu regulaci prosadil taky.

V této chvíli v Německu máme jen kluby a samopěstování, ale německá vláda současná by ráda otevřela ten regulovaný trh. Zatím to neudělali, protože se bály nějakého sporu s Evropskou komisí a právě proto máte teďka nastoupit, když to řeknu, taková iniciativa, kterou už teďka projednává Německá, němečtí zástupci tady v Čechách projednávají s našimi politiky, kdy vlastně Německo vystoupí na podzim a řekne, my chceme prostě mít tady regulovaný trh a chceme, aby nám do toho Evropská komise lidově řečeno nemluvila nebo nekecala.

Takže my bychom je v tomhle tom měli podpořit a už i z tohohle pohledu si myslím, že názorně potom vstoupí šance, že to prosadíme i tady, protože přeci jenom když premiér České republiky bude vidět, že Německo tady něco takhle prosazuje, má sebou nějaké spojence, tak o to lehčí bude takovou věc prosadit i tady u nás a zároveň bude vznikat takový trošku tlak, kdy vlastně ve chvíli, kdy budeme podporovat Německou regulaci, tak přece my nemůžeme přijmout jenom samoběstování, to by bylo by to takový zvláštní, takže věřím, že tohleto bude mít taky zásadní, velmi zásadní dopad na tu náladu, zejména tu politickou, protože ta společenská je jakoby daná, tam prostě víme, že lidi to konopí, podporují a nechtějí, aby prostě za ní končili občané ve vězení.

Jasně, ty jsi říkal o té spuštěné crowdfundingové kampani. Na co teda vybíráte, když už jsou klipy hotové?

No právě teďka vybíráme na to, abychom mohli potom zaplatit ten lobbying v té poslanecké sněmovně a v Senátu, protože to jsou věci, které stojí taky spoustu peněz. Samozřejmě dá se to dělat na koleni, ale je lepší prostě spolupracovat s profesionálními agenturami, s firmami s lidmi, kteří už mezi těmi politiky mají nějaké kontakty, mají tam nějaké jméno.Takže rozhodně to není tak, že bychom chtěli ty politiky uplácet, to určitě ne, ale prostě, když se chcete s někým bavit, tak potřebujete mít něco nějakou oporu za sebou a musíte mít kontakty a to všechno stojí peníze.

My už teďka jsme vlastně do těch videí a do toho jednání, co do teďka proběhlo za zavřenými dveřmi, tak jsme investovali kolem milionu korun, takže no to prostě všechno něco stojí a ve chvíli, kdy se vyberou peníze v tom hrytu, tak vlastně budeme mít potom možnost vlastně rozjet nebo udržovat i tu kampaň v celostátních médiích, protože dneska, když se zaplatíte nějaký spot, já nevím, na rozhlase nebo na české televizi, tak se bavíte minimálně o 100 tisících za pár zhlédnutí. Takže to jsou prostě částky, které jsou trošku jinak než nějaké 1-2 miliony.

Pokud byste i vy, posluchači Konopného podcastu, chtěli nějakým způsobem podpořit racionální regulaci a vlastně přímo změnu legislativy, tak to můžete na tom Hithitu udělat taky. Samozřejmě odkazy najdete přímo pod tímto podcastem v popisu. Najdete ho na www.pestovat.cz v sekci články, kde najdete článek přímo k této epizodě Konopného podcastu a pokud to sledujete na YouTube, najdete to v popisu.

Určitě, máme normálně www.racionalniregulace.cz a kdo to třeba nestíhne náhodou, kdyby ten Hithit skončil toho 20. října, tak samozřejmě potom může přispívat i přímo na ten náš spolek racionální regulace, kde ty peníze jdou do stejných věcí, které se nechají zaplatit. A zároveň budeme mít třeba stánek vlastní na Canafestu, takže i tam se můžou za náma lidi zastavit, takže rádi přímo řekneme, jaké jsou konkrétní aktivity, jak nás přímo podpořit a tak dále.

Takže těch možností samozřejmě bude vícero, ale primárně to bude takhle online, buď přes ten Hithit, nebo přímo přes ten spolek.Tam samozřejmě to lze podpořit tak, že člověk pošle peníze, ale samozřejmě jsme sehnali i různé balíčky výhodného zboží od různých konopných firem, které nás tímto podpořily.
Není jenom tak, že vlastně někdo pošle peníze a nic za to nedostane, ale můžete si třeba objednat mastičky nebo nějaký CBD olej za nějakou částku a ten výtěžek z té částky jde na tu kampaň.

Jasně. Rozumím. Ty jsi zmínil ještě nějakou tu studii Vysoké školy ekonomické. Ta je taky někde ke stažení, nebo k přečtení, k vidění?

On tu studii vlastně nechával zadávat úřad vlády, takže je to jako ve vlastnictví vlády v tuhle chvíli, takže já nepochybuji o tom, že bude normálně zveřejněná.
To normálně někde víte a bude se na to dát odkazovat, bude se z toho dát citovat. Bylo to vypracováno s tím úmyslem, že to bude veřejné, ale v tuhle chvíli ještě to musí přímo definovat ten úřad vlády, jakým způsobem to vlastně vypustí nebo jak se domluví s vysokou školou, jak to může ona publikovat, aby si to prostě dostalo veřejnosti. Ale rozhodně to bude dostupné a se bude odporovat každý, kdo bude mít zájem.

Jasně, ještě mi řekni, jak ty osobně byste si představovali tu racionální regulaci, dejme tomu, prodej v těch obchodech, jak by to podle tebe mělo vypadat. Představoval byste si nějaký americký model, prostě specializované obchody, kde to bude k dispozici, kde bude nějakým způsobem i zaznamenáváno, kdo si to nakupuje, protože se tam samozřejmě nedostaneš bez pasu nebo bez nějakého ID, bez nějaké občanky. Jak to vypadá asi s tou registrací pěstitelů, uživatelů?

Já vím, že tohleto je celkem nepopulární téma, protože samozřejmě nikdo se nechce nikde registrovat a dávat svoje údaje. Na druhou stranu, v tomhle tomu nás nelze úplně srovnávat právě s Amerikou nebo s Kanadou, protože v Čechách prostě máme zákony a vlastně musíme trošku respektovat, co se děje v celé Evropě v EU. Takže tam ta nějaká případná registrace vychází z toho, že prostě nechceme a zároveň to jsou úmluvy OSN, které prostě Kanada a americké státy se rozhodli trošku ignorovat.

Tak v tomhle ohledu je náš přístup opatrnější, nebo přesněji řečeno, přístup autorů té novely nebo toho návrhu zákona je opatrnější, aby prostě se nevznesl nebo nevznikl velký odpor právě ze strany orgánů Evropské komise. U těch pěstitelů to bude pravděpodobně fungovat jako nějaká licence, že se někde přihlásíte a zaplatíte teďka nevím, kolem dvou tisíc korun a budete si za to moct prostě pěstovat ty své kytičky. Takže to bude takhle. U těch licencovaných prodejů to bude nebo moje ideální představy jsou takové, že by to bylo podobně jako v Kanadě nebo v Koloradu, prostě specializované samostatné obchody.

O prodávání v lékárnách se mi úplně nezdá z více důvodů, a navíc si myslím, že v farmaceutických lékárnách by z toho nebyli nadšení sami, takže si myslím, že by to měly být prostě specializované licencované obchody, podobně jako fungují třeba v Norsku nebo jinde v Evropě s alkoholem a tam budou vpuštěni pouze dospělí občané. To, jestli se bude někde registrovat, kdo si to koupil nebo kolik si to koupil, to už je takový detail, do kterého úplně nevidím nebo na to nemám nějak vyhraněný názor.

Myslím si, že zase takhle daleko nejsme, když to takhle řeknu, že pak jestli se budeme už rozmýšlet jen mezi tím, jestli se bude někdo muset zapsat nebo prostě si bude ten prodejce muset dělat nějakou databázi, To už je takový řekněme detail, takže když budeme se rozhodovat mezi těmito věcmi, tak už budeme za vodou de facto.

Co se mi trošku úplně nezdá nebo v těch se neshoduji s těmi předkladateli, je tam výrazné omezení reklamy, protože já samozřejmě chápu, že ta reklama by měla být omezená, vzhledem tomu, co se třeba dneska odehrává na poli reklamy kolem alkoholu, kdy prostě večer u hokeje vidíte reklamy na to, jak si musí dát Jagermeistera, aby zbalil holku atd. Tak to jsou opravdu šílenosti, samozřejmě, a tohle by se podporovat nemělo.

Na druhou stranu, pokud tu reklamu zakážeme úplně a bude vlastně jenom nějaká univerzální možnost obalů a nic jiného k tomu, kde vlastně ty brandy a ty značky nebudou moc propagovat ten svůj brand a tu svou značku, tak to skončí tak, jako u tabáku, že tady budou tři obrovské firmy, ty budou ovládat celý trh, ten se sebou rozdělí a nebude tady potom místo na nějaké ty, jak se říká v Americe, ty craft, takové ty řemeslné třeba producenty, že když si někdo malý bude chtít prostě udělat pěstírnu, protože v tom má celoživotní zálibu a splní všechny ty podmínky, tak nakonec zkrachuje, protože prostě nebude moc ten svůj brand, tu svou značku a ten svůj produkt nebude mít, jak propagovat, takže v tomhle to by bylo radši opatrnější a najít nějaký rozumný kompromis mezi tím úplným zákazem a naopak tím, co je třeba dneska kolem alkoholu, protože jsou tam prostě pro a proti a není to jako úplně jednoduché téma, takže v tomhle se mi trošku úplně nelíbí ten přístup lidí, co vlastně to řeší na vládě a tak dále, kteří by vlastně a priori radši ideálně zakázali reklamu kompletně, protože to je samozřejmě úlitba té společnosti a těm konzervativním částem společnosti, ale na druhou stranu prostě vidíme, jak to funguje u toho tabáku, tady prostě máte oligopol prostě pár firem, které ovládají celý trh a nikdo se jako mezi nimi nikdy nevklíní, takže je prostě nutné k tomu přistupovat obezřetně a dívat se na to i z toho pohledu toho potenciálního pěstitele.

Jasně, no a zase na druhou stranu ten tabákový průmysl se takhle nějakou dobu a docela dlouhou dobu vyvíjel, není to prostě o tom, že by tady najednou vznikly ty velké firmy, to nějakým způsobem k tomu dospívalo a není to úplně jenom u nás, vlastně ty firmy, které ten tabákový průmysl ovládají, v podstatě fungují jako celosvětově, tam pokud se bavíme jenom o cigaretách, tak to asi není, možná v doutníkách nebo v tabáku jako takovém je jako těch firem samozřejmě víc, které ho produkují, prodávají, ale myslím si, že co se týče třeba výroby cigaret nebo těch koncových, řekněme, koncových produktů, tak asi tam těch řemeslných taky po celém světě nebude tolik, když to tak řeknou prostě, jo.

Já právě ten tabák jako nedávám jakože příklad, jako důvod následování. Ale třeba teďka v Kanadě, tam je zajímavý trend, kdy ze začátku, že tam nastoupili velké společnosti, narvali do toho miliardy dolarů, postavili obrovské skladiště a teďka většina těch firem postupně jakoby krachuje a nakonec se to přesouvá právě k těm řemeslným.

Josef Krejčík a Lukáš Hurt

Ano, pro mě to je přirozený vývoj, protože je to vlastně ta poptávka po těchto produktech je i v potravinách, je v nápojích, proč by nebyla v něčem takovém.
A podívejme se, jak jsou dneska populární ty řemeslná piva, ty malé pivovary, které vlastně mají a lidi prostě ochutnávají tyhle nová piva. Já jsem tomu úplně nepropadl, ale vidím prostě, že to funguje a je to zase i svým způsobem to pivo z toho malého pivovaru, kde k tomu ještě člověk dostane třeba ten příběh, nebo má to ještě nějakou přidanou hodnotu, než jenom, že si člověk sedne a vypije si dvoulitrový Braník doma pěkně na gauči, tak samozřejmě tohle to má trošku i jako...

No a právě teď si zkus představit, že by tyhle řemeslné pivovary se všechny musely jmenovat pivo a nemohly mít žádnou svoji etiketu a tak dále, takže tu chvíli vlastně ztratíš tu možnost se nějak odlišit od toho zbytku trhu.

Rozumím, já plně souhlasím s tím, že ta propagace by neměla být, ale myslím si, že třeba obecně, ale myslím si, že propagace v těch výdejních, která by byla nějakým způsobem uzavřená do toho celého průmyslu konopného, takže tam by ta reklama mohla nějakým způsobem probíhat. Jinak se nedojedu úplně představit, jako billboardy, my máme nejlepší biokonopí.

Tak tam jde o to, že musíš vlastně udělat tak, aby to nebylo dostupné dětem, takže třeba reklama by měla být jasně po 22. hodině, co samozřejmě u billboardu neuvěřit, protože billboard tam je furt. Ale jak říkám, tohle jsou věci, to jsou takové detaily, když budeme řešit tohle, tak už jsme zvládli to nejhorší a bavíme se prostě o konkrétních parametrech té regulace. My teďka pořád ještě nevíme, jestli ta regulace pojede nebo ne, takže to už vlastně trošku předbíháme, ale tyhle otázky...

Ano, ale tak jako moje otázka zněla, jak by ty si představoval, že by ten komerční prodej mohla vypadat ta regulace v těch specializovaných obchodech, kde by měli přístup už jenom dospělí lidé atd.

Těch modelů je několik, vidíme nějaký model společenských klubů ve Španělsku, vidíme nějaký model, řekněme, v té Americe, vidíme nějaký model v Kanadě, vidíme nějaký model v Thajsku, kde taky teďka vlastně se čeká, co vlastně bude dál, jestli ta legalizace, která tam proběhla, bude pokračovat, nebo jestli to úplně zatrhnou, nebo jestli to nějakým způsobem změní.

Tady ta nejistota vlastně i do toho konopného průmyslu nepřináší úplně dobrou atmosféru a samozřejmě nepřináší do toho ani ty investice, které by ve finále mohly vést k tomu, že by ten sektor byl čitelnější, byl lépe kontrolovatelný a produkoval samozřejmě i nějaké peníze do toho státního rozpočtu, ať už je to náš státní rozpočet, thajský nebo americký, to je celkem jedno, ale myslím si, že je dobré.

Za mě, já jsem třeba nepochopil úplně systém německý, kde vlastně do státního rozpočtu z té legalizace nejde v podstatě nic. Ještě se tam v těch konopných klubech, které jsou vlastně jako neziskovky, tak se tam ještě vytvoří prostředí, kde maximálně člověk, který tam bude zaměstnaný, dostává 500 euro za měsíc a vytváří se v podstatě podmínky pro to, aby se to nějakým způsobem snažili lidi obejít. Do těch konopných klubů nastupují někteří jenom z vědomím toho, že nějakým způsobem z toho ten zisk jako dostanou. Takže za mě konopné kluby jednoznačně ano, ale vůbec bych se nebránil tomu, aby ten stát měl i vlastně něco, z čeho půjde ten příjem do toho státního rozpočtu.

Takže za mě osobně všechny tři vyjmenované úrovně domácího pěstování, to považuji taky za samozřejmost konopné kluby, jednoznačný přínos, komerční prodej, ano, nechci se někde registrovat, nechci nikam chodit, chci prostě jenom jít a třeba si to vyzkoušet nebo prostě dvakrát za rok si prostě koupit nějaké konopí nebo nějaké další produkty, tak proč kvůli tomu se mám někde registrovat nebo si začít pěstovat? Je to prostě daleko lepší, než to kupovat někde na ulici v bůhví jaké kvalitě. Takže o tomhle za mě není jako vůbec, já souhlasím s tím, aby bylo všechno.

Co se týče té racionální regulace, ještě se zeptám, říkal jsi, že to podpořili hlavně zahraniční firmy, ale tady v Čechách přece je taky poměrně velký ten sektor.Zajímá ta regulace třeba i ty firmy, které se zabývají zemědělstvím v oblasti konopí, které třeba jako produkujou třeba zrovna nějaké potraviny, čaje, to jsou obory, které nejsou primárně zaměřené na rekreační užívání konopí, což je v tom domácím pěstování, v těch konopných klubech a v tom komerčním prodeji, ten je vlastně zaměřen především na to rekreační užívání.

Tak mají tady ty firmy nějakou motivaci se účastnit v takovéhle změně?

Musím říct, že některé z nich, hlavně ty největší hráči, protože ty na to mají nějaké finance a jsou na tom trhu zavedené, takže prostě si můžou dovolit pustit nějakou korunu do těch aktivit, tak ty nás jako podpořili v Čechách. Nevím, jestli tady mám přímo jmenovat, asi nebudu jmenovat, ale prostě nás podpořili a zároveň nám řekli, že oni to vidí spíš jako společenskou věc, že podpoří dobrou věc, že to berou jako prostě podporu té věci samotné, než by to dělali kvůli nějakému byznysu, tak oni vlastně chtějí zůstat v tom potravinářském sektoru, oni chtějí vlastně řešit psychoaktivní účinky, spíš se věnují tomu semínku třeba, nebo nějakým CBD olejům, mastičkám, krémům, takže vlastně oni přímo neříkají, že by někde, když to proběhne ta regulace, takže by druhý den začaly pěstovat vysokopotentní THC odrůdy, takže spíš to berou jako prostě podporu dobré věci, takovou společenskou povinnost, takže já bych to malinko upravil.

My tam máme těch podporovatelů mezi českými firmami taky relativně dost, ale prostě většina, nebo prostě více než 50% bylo ze zahraničí, což nás prostě překvapilo, protože jsme čekali prostě, že ta podporovatelství všech bude větší, ale od těch velkých firem, od těch velkých hráčů jsme se podpory dost dočkali.
Co mě malinko překvapilo jako negativně, byl vlastně nezájem ze strany pěstitelů léčebného konopí v Čechách, protože teďka tady máme poměrně dost pěstitelů, kteří pěstují léčebné konopí a snaží se ho vyvážet do zahraničí a zároveň dodávat i na domácí trh, ale ten je samozřejmě nevyužitý, takže prostě směřují primárně do zahraničí.

A tam jsme vlastně nezískali podporu vůbec žádnou, nebo až teda na jednu výjimku. Jedna výjimka z těch nějakých deseti firem, které tady dneska mají licence, tak jedna firma nás podpořila celkem pěkně, ale ty ostatní vlastně řekly, že to vůbec nezajímá. Přitom, jako všichni víme, že většina lidí bude moct dodávat i na rekreační trh, tak to prostě udělají, protože proč by to neudělali. Ale bohužel, bohužel ten jejich přístup současný je takový, že říkají, že prostě těží, nebo prostě jedou si tu medical, tu léčebnou linii a vlastně vidí to i tak, že kdyby to třeba podpořili, ty narušili ty naše snahy, tak by mohli v očích nějakých svých partnerů třeba v Německu najednou začít působit jako ne tak seriózně, že prostě oni se snaží držet takovou farmaceutickou linii a kdyby řekli, že dali peníze na kampaň tady za regulaci pro rekreační huliče v uvozovkách, tak by to třeba na něm mohlo vyhrát špatný světlo, takže možná tohle je jeden z těch důvodů, na kterým jsem já teďka nepřemýšlel a podle mě to teďka jak se tady bavíme, takže z tohle toho pohledu je to možná i trošku pochopitelné, ale...

Vlastně to rozdělení mezi kuřáky a pacienty je patrné asi všude ve všech státech, které nějakým způsobem se o rekrečním konopí mluví, protože samozřejmě je to vidět v tom Německu, tam vlastně byl obrovský nárůst vlastně toho předepsaného konopí, tím jak se konopí dostalo do jiné skupiny léků, to není vlastně narkotikum.

A dneska ten pacient má vlastně spoustu výhod a už není, vlastně v Německu fungují online databáze nebo online firmy, které vám prostě zařídí jako předpis, když to tak řeknu. A je to vlastně takový kalifornský model teďka, který vznikl trošku mimo pozornost většině lidí, ale necháte si předepsat konopí, máš nějaké potíže, které konopí může předepisovat, necháš si to napsat a potom vlastně dostáváš konopí, které hradí z velké části zdravotní systém a navíc můžeš třeba řídit, má to pod vlivem prostě samozřejmě do určité míry, nemůžeš být úplně neschopný řídit, ale každopádně potom je pro ty lidi jednodušší být pacient, než být někde registrovaný v podstatě jako kuřák, jako narkoman, když to přeženu.

Takže pokud samozřejmě tady fungují firmy, které jsou financovány třeba z toho zahraničí a třeba z toho Německa, tak tam by se vysloveně nabízelo to, co si říkal, že jim vlastně víc vyhovuje ten komerční prodej v lékárnách a vlastně ten princip toho, že všichni jejich zákazníci jsou pacienti, než když se zaměřují na ten rekreční trh.

Takže když to řeknu úplně naplno, tak pokud vznikne situace, kdy lidé, kteří chtějí užívat konopí, si ho můžou nechat napsat od lékaře, u kterého se registrují velmi snadno a potom si vlastně to konopí koupí za nižší cenu, nebo si ho koupí prostě legálně v lékárně, ještě k tomu budou mít papíře, jsou pacienti a budou s tím moc snadně cestovat po Evropě, tak pokud tenhle ten model převáží odbyt u těch výrobců, tak samozřejmě je to pro ně daleko zajímavější a pořád se drží vlastně v legální a řekněme takové navoněné rovině, abych to tak řekl.

Takže samozřejmě tam je potom jenom otázka, že jelikož jsou do toho zapojené i zdravotní pojišťovny, tak jako když zdravotní pojišťovny řeknou, jako proč by jsme měli jako ten nárůst třeba těch výdajů na to konopí je moc velký a budou jako hledat důvody, proč tomu tak je, takže tam zase na druhou stranu je ta kontrola asi uvnitř toho farmaceutického trhu, protože ty pojišťovny samozřejmě nechtějí platit víc, než by měly. Takže to je jenom tak jako odbočka, ale je to něco, co mně přijde jako by zvláštní, že nám tady vzniká nějaký trh, podívejme se v Polsku třeba, že tam to funguje úplně takhle, tam Polsko se tváří jako, že konopí je nelegální, ale mají tam prostě tak rozběhlej ten systém toho léčebnýho konopí, že v podstatě kdo má nějaké možnosti, tak je prostě pacient.

Jasně, ale když se na to podíváš obecně, třeba z komunikace s lékaři, prostě vím, že ta populace stárne, prostě máš tady nějaké procento lidí, kteří by z toho konopí mohli legitimně profitovat, ať už se bavíme jenom o bolestech nebo o neurologických věcech. To každopádně. A když to přepočítáme na počet obyvatel, tak to jenom v Čechách prostě se bavíme o 200 tisíc lidech, takže ten potenciál jenom čistě pro to léčebné je opravdu obrovský.

To je druhá věc, ano. A že v Americe a v Kanadě se to děje úplně přesně opačně, protože v Americe a v Kanadě nemají vůbec tak rozvinutý systém zdravotního pojištění jako u nás, a tam naopak ve státech, kde byl nejdřív medical, nejdřív bylo léčebné, a pak tam schválili toto rekreační, tak jako to medical začíná strašně moc klesat, protože pro ty lidi tam je mnohem jednodušší si to právě koupit jako v té rekreační verzi. Američané se nás na to často ptají, jak toto bude v Evropě, jestli to bude podobné, a my jim říkáme, že to se vůbec nedá srovnávat, protože prostě zdravotní systém v Čechách nebo v Německu funguje naprosto jinak, než funguje v Americe. Takže v tomto je jasné, že to bude trošku odlišné.

Jednoznačně. Jak už jsme se oba shodli, právě pokud budou všechny ty pilíře vedle toho léčebného konopí, vedle toho farmaceutického konopí, pokud bude samopěstování, kluby, komerční prodej, myslím, že každý se bude moct vybrat to, co mu bude vyhovovat nejlépe. A ano, pokud budu chtít zkusit konopí na bolest nebo na nějaký svůj problém, tak třeba pro mě bude jednodušší nejdříve si zkusit někde koupit legálně kvalitní konopí, vyzkoušet to, než prostě potom řeknu, hele, mě to fakt pomohlo a přijdu za doktorem, hele, mě to fakt pomáhá, mohli bychom s tím něco udělat. 

Já mám zkušenost vlastně s užíváním konopí během chemoterapie, a to je už vlastně skoro 20 let, v té době se konopí maximálně rozdělovalo na sativu a indicu a to ještě spíš konopí buď bylo, nebo nebylo. A já jsem vlastně tenkrát si našel konopí od kamaráda, venkovní konopí, které mi vyhovovalo daleko víc, než třeba pod lampou vypěstované konopí, protože to bylo moc silné, pomohlo mi vlastně vyrovnat se s těmi vedlejšími efekty, měl jsem víc chuť k jídlu, i po té chemoterapii jsem byl uvolněnější, takže to mělo prostě spoustu benefitů, nicméně tu cestu jsem si musel nějakým způsobem k tomu najít a vyšlapat sám, tenkrát nebylo možné jít a říct, co by mi na to pomohlo, nějaké kanabinoidní a terpenové profily, to by si kdo v té době neřešil.

Takže já si myslím, že všechny ty pilíře nebo všechny ty čtyři body, farma, domácí kluby a komerční prodej dohromady by mohly právě fungovat skvěle v tom, že by nezatěžovaly ten systém a zároveň by těm lidem umožnily tu cestu, která by pro ně byla nejvhodnější.

V kuloárech se mluví o tom, že by se mohl povolit i prodej konopí do nějakých třeba 5% THC ve stylu léků na předpis v lékárnách. By dospělý člověk mohl přijít prostě do lékárny a vedle svého paracetamolu by si mohl koupit i konopí do nějakého 5% THC, které vůbec, je známo, že má velmi slabý psychoaktivní účinek.
Samozřejmě by to bylo jen pro osoby starší 18 let. Tohle je něco, co se debatuje. On to trošku zmínil, ministr zdravotnictví, podle mě jako takovou úlitbus tím, že řekne jsme proti tomu regulovanému trhu obecně, ale pojďme udělat tohle. To určitě není správná úvaha, ale jako třeba doplněk k tomu, co jsme už tady probírali, to přijde celkem jako relevantní možnost. Proč ne?

Jasně, jasně. Co se týče těch úrovní toho konopí, myslí na to ten návrh toho zákona, jakože nějakým způsobem rozděluje obsah THC a, řekněme, možnost lidí si to koupit na základě věků, nějaké věkové omezení pro...

Tam určitě bude věkové omezení pouze 18 let a pokud tam bude nějaké omezení jako maximální procento obsahu THC, tak to bude platit pro všechny.
Pokud tam něco taky bude. Nebude to tak, že by si někdo, komu bude 30, mohl koupit 30% THC a 20 lety si koupí 20% THC, to prostě bude...
Ten limit dohovoří se o nějakých 15%, protože to je podobně nastaveno i u toho léčení konopí.

Tím pádem extrakty...

Ne, to se právě odděluje. Já chci říct, že už všichni to chápeme, ale pokud by to mělo být takhle nízko u extraktů, tak samozřejmě je to taková věc, která bude znamenat to, že na tom černém trhu tenhle formát pobíhá dál ve velkým, protože na černém trhu si koupíte extrakt, který má od 50% do 80% THC a pokud legální trh nabídne pouze extrakt do 30% THC, tak kdo bude zvyklý na ten silnější a bude chtít ten silnější, tak si ho prostě sežene nedá na tom černém trhu.
Takže je to prostě důležitá věc. Když chceme něco regulovat, tak abychom se neproregulovali do zákazu.

Jasně, to každopádně. Já jsem původně byl příznivcem nějakého omezení pro mladší uživatele, nicméně je pravda, že když člověk chce potom, tak si tu cestu vždycky nějakým způsobem najde. Je to stejné jako s alkoholem. Ano, možná, že opravdu daleko lepší, když to řeknu jednoduše, že nezáleží na tom, co kouříš, ale s kým to kouříš. Takže ta edukace, to se mi líbilo třeba v Americe v těch výdejnách, kde jsem byl já, ale samozřejmě si nedělám iluze, že to je dostatečně velký vzorek, že tam člověk opravdu přijde a někdo se mu věnuje, zeptá se ho, jaké má zkušenosti, co toho očekává, dá mu nějaké informace o tom, co by pro něho bylo třeba dobré, nebo čemu se vyhnout, nebo co dělat, když se něco nepovede, nebo když se člověk přece cítí špatně, což je úplně za mě super věc, super informace.

Sám bych si přál, když jsem asi začínal s konopím, tak tyhle informace mít tenkrát. To je prostě člověk měl samozřejmě od těch lidí, se kterými třeba si dal první joint, stejně jako to měl s lidmi, když si poprvé seděl někde u piva a člověk pil s ostatníma, tak takhle nějak prostě by to mohlo fungovat. Super. Ještě něco Lukáši by si chtěl k tomu říct?

Já to jenom shrnu. Spolek racionální regulace zahájil kampaň podporující racionální regulaci konopí. Nějaké materiály už jsou hotové. Začala kampaň crowdfundingová na Hithitu, kde to můžeme podpořit, můžete to tam podpořit kdokoliv, můžeme podpořit spolek racionální regulace. Odkazy najdete v popisu nebo v článku a ty peníze jdou zase na to, aby ta propagace nebo aby ta kampaň mohla pokračovat dál a ne nějaký lobbing, který by měl probíhat v parlamentu a kde by se mělo dojít k postupnému, nechci říct přesvědčování, ale vyjednávání o tom, jak by ten zákon, v jaké formě by mohl projít. Říkám to správně?

Určitě, jenom dodám, že kdo to bude zajímat osobně, tak přijde určitě na Cannafest, kde ten spolek bude mít vlastní stánek a zároveň budou členové toho spolku přinášet nebo účastnit se debat na odborné konference v rámci Cannafestu, takže z tohoto pohledu si tam můžete potom sami přímo s těmi odborníky popovídat, zeptat se, jak na to, co vás zajímá.

Takže určitě doporučuji, pokud sete osobně sejí být účastní, tak tam přijďte a zároveň, když nás nikdo nemůže podpořit finančně, tak samozřejmě budeme rádi i za sdílení této informace, za sdílení webu k kampani, nebo případně můžete natočit i to video, které teďka bude se taky objevovat prostě různě od těch osobností známých. Samozřejmě primárně to sbíráme jako by od umělců nebo od známých osobností, ale každopádně, kdokoliv to podpoří, tak natočí půlminutové video, řekne, proč podporuje racionální regulaci, dá tam hashtag #jetoOK a prostě takhle se to bude nabalovat jako sněhová koule. Aspoň teda to je ten náš plán.

Super, výborný. Chtěl bys k tomu ještě, k tomuhle tématu něco dodat?

Co mě tak ještě běhá hlavou, tak je taková jedna věc, že toho konopí vlastně se pořád bojíme o tom, co jsme se bavili, ale už se tady moc nemluví o tom, co vidíme jako trend v té Americe a v Kanadě. Že obrovský, ve státech, kde bylo legalizováno konopí, ať už k léčbě, nebo i k rekreaci, tak tam obrovský klesá, nebo zásadně klesá počet jednak uživatelů nebezpečných léků a zároveň klesá i počet uživatelů alkoholu.

Takže my tady v Čechách máme obrovský problém s alkoholem a konopí, nechci říkat, že to je řešení, ale i osobně z příštího života, kdy jsem potkal prostě spousty kamarádů a lidí, kteří prostě s alkoholem mají problém, polovina z nich to prostě neustále životně, buď to prostě šli jsou po smrti, nebo se jim spadly rodiny kvůli tomu, tak úřady z nich jsem viděl to, že když prostě měli k dispozici konopí, tak neříkám, že přestali trápit a pít, ale prostě dokázali tu svoji nebezpečnou závislost nebo destruktivní závislost prostě snižovat tak, aby nebyla tak destruktivní.

Takže z tohoto pohledu je tam určitě obrovský ten harm reduction efekt v tomto a bylo by super, kdybychom to vnímali jako politici, jako veřejnost, že tenhle ten benefit tam potom taky taky existuje.

Samozřejmě odpůrci té regulace říkají, podívejte, jak to tady vypadá s alkoholem a vy sem chcete ještě dát konopí.

Právě takhle toho není.

Jasně, tak samozřejmě ta škodlivost toho alkoholu je mnohem, mnohem vyšší a to je jeden z mnoha benefitů, které by regulace konopí mohla přinést a je třeba tady ty přínosy neustále opakovat, protože ať si každý říká, co chce, je to prostě pravda a alkohol je tady hodně zakořeněný v té společnosti a je daleko nebezpečnější, to je třeba si říct.

Takže, jak jsem říkal některým lidem, pro některé lidi, to může být cesta z té alkoholové pasti, ze které se jinak nedokážou sami dostat. Takže určitě souhlasím.

Lukáši, díky. Myslím, že se neslyšíme naposledy a já ti děkuji za to, že jsi přijal pozvání, že jsi nás seznámil s racionální regulací a taky s tím, co se chystá, co právě probíhá. Přeji ti hodně štěstí, zdravím všechny posluchače, s vámi se loučím a brzy zase uslyšíme. Lukáši, měj se taky. Ahoj.

Děkuji za pozvání a mějte se. Ahoj.

Share this content