Vyhledávání na blogu

Facebook

Youtube

Instagram

Online kurz
KP 59: Sašo Račkovič – #freepepo

KP 59: Sašo Račkovič – #freepepo

Kategorie : Články Rss feed , Podcast Rss feed

Sašo Radkovič je předseda občanského sdružení #freepepo, které se na Slovensku snaží pomáhat lidem souzeným nebo odsouzeným za pěstování nebo nakládání s konopím. Tahle aktivita mi přišla zajímavá, a tak jsem Sašovi napsal před Konopexem 2024 a domluvili jsem se, že spolu uděláme rozhovor pro Konopný podcast. Poslechněte si 59. epizodu právě teď.

V 59. epizodě se dozvíte

  • Proč a jak vzniklo občanské sdružení #freepepo
  • Jak přísné jsou na Slovensku tresty za činy spojené s konopím
  • Co může každý z nás udělat pro konopné souzené a odsouzené
  • Jestli se dá očekávat na Slovensku liberalizace zákonů o konopí
  • Komu a jak může #freepepo pomoci

Odkazy:

Přepis podcastu

  • Jedná se o strojový přepis, omluvte případné nedostatky a míchání slovenštiny s češtinou.

Vítejte u dalšího dílu Konopného podcastu. Já mám dneska tady zvláštního hosta, Sašu z iniciativy #freepepo. Ahoj.

Ahoj, ahojte.

My jsme se tady sešli v Ostravě na Konopexu a domluvili jsme se, že si uděláme chvilku času a pokecáme asi o celé té iniciativě Freepepo, kterou řada z vás možná zná. Ta iniciativa, jak podle přízvuku bylo poznat, je ze Slovenska a pomáhá, jestli se nemýlím, lidem, kteří mají nějaké problémy se zákonem ohledně konopí, ale Saša to všechno odprezentuje trošku líp. Takže zkusím říct, zkusím přiblížit ten projekt.

Dáme si to teda, jak vzniklo?

Jasně, že jo.

Freepepo vzniklo v podstatě z velmi emocionálního popudu, kdy našeho kamaráta Pepa chytili, on pestoval weed někde v lese, našli mu velké množství a všichni jsme to brali tak, no OK, mal toho vela, dostane nějaké tři roky, což život je někdy takový. Ale o výsledku se stalo to, že Pepovi řekli, že mu vyměří 20 roků vězení, v té době ještě i propadnutí majetku a v trojce nápravně výchovné skupině. Jeho syn mi zavolal, že bude soud, či na to nejdu.

Tak já jsem šel a já jsem zažil silný emocionální šok z toho, jak Pepa vlekli, jak z galejí zločince, co vyvraždil 30 lidí, spoutané nohy, spoutané ruce, připoutané k opasku na břiše a bylo to pro mě teda hrozně vidět v tak ponižující pozici kamaráta. A vlastně v ten den se spustilo Freepepo. Já jsem začal křičet do celého světa, co to je za nesmysl, protože tu se dějí mnohem horší věci, za které jsou lidi tak není trestáni. Začal jsem křičet do světa, že ta tráva není až tak nebezpečná, aby jsme lidi takto trestali, když jsem nevěděl, co dělám.

Tedy šlo jen o to, že já jsem emocionálně vybuchl a začal jsem to šířit na internet. A vlastně postupem času se tak nějak profilovala ta činnost, že se k nám i lidé přidávali a začali jsme se zabývat zákony, proč to tak je, díky čemu jsou ty tresty tak vysoké. Z toho jsme se dostali k tomu, že jsme začali radit lidem, že při výpovědi říct toto a toto, a jak se chovat při výpovědi, když už vás chytí, abyste minimalizovali ten trest.

Začali jsme zjistit, že je tu spousta postižených rodin a lidí, kteří trpí tak stejně jako Pepa, že není jediný. Takže jsme začali aktivizovat lidi, aby psali Pepovi do vězení. Z toho se vyvinula vlastní iniciativa, že píšeme každému. Aktuálně máme 18 lidí, na kterých máme kontakt, kteří jsou ve vězení za weed, za trávu. A tak nějak se to postupně profilovalo. Organizovali jsme veřejné rozhovory, podujatí na podporu vězňů. A šli jsme do toho tak velmi divoce, spontánně, bez jakéhokoliv plánu, prostě máme nápad a jdeme.

A uplynuly tři roky z toho nadšení, z té euforie. Už ustoupilo to jako v láske, věříš? V láske, ano. Teď už je to v podstatě tvrdá práce. A snažíme se dál vysvětlovat lidem, jak minimalizovat svoji trestnost, když je vyslýchají, když už se dostanou do problému se zákonem. Snažíme se sbírat kontakty na konopné vězně. Snažíme se chodit na soudy, kdo chce, aby jsme přišli. Je to v našem dosahu. A abychom ukázali soudům, že nám není jedno, co se s těmi lidmi děje. A spojujeme rodiny, které mají stejný problém, že mají někoho za konopí ve vězení. Snažíme se jim vysvětlit, že se nemají za něj stydět. On není nějak nebezpečný člověk. Je to člověk, který udělal chybu. A kdyby se měl každý člověk, který udělal chybu stydět, tak se musí hámbit celé ludstvo.

Tak to je asi naše činnost a odkud to vzniklo.

Takže Pepo tedy, vlastně Freepepo, osvoboďte Pepu česky by se dalo říct, tak jak je na tom Pepa teďka? Dostal těch 20 let? Jak ten soud se vyvinul? Kam to dospělo?

Těch soudů už bylo čtyři. A třikrát zrušil krajský soud rozhodnutí okresního soudu. Protože tam došlo k mnoha porušením zákona samotného. Zo strany štátu, zo strany sůdov. Došlo tam k porušení předpisů, kterými se oni mají řídit. A ten krajský soud to vidí a vždycky zruší rozsudek. Aktuálně byl čtvrtý okresní soud, kde byl Pepo neprávoplatně odsouzený na 8 let vězení v jednotce nápravně výchovné. Je to sice velmi příjemná změna oproti 20 na 3, ale stále je to strašně, protože nikomu neublížil.

A je to s ním vlastně takto. A je zase podané odvolaně a čakáme na rozhodnutě krajského sůdu. A soudci trvalo téměř dva měsíce, než vůbec poslal rozsudek, konečně, po tom čtvrtom okresném sůdě. Si představ, že se jedná jen o rostlinu, kterou našli u někoho. A ten rozsudek má 90stránkový rozsudek. A sranda na tom je největší ta, že vždycky, když jsme přišli na krajský soud, a obhajca poukázal na ty porušenia zo strany sůdu a štátu, tak krajský soud se vždycky velmi filigránsky vyhýbal tomu, úplně do oči bijících porušení zákona zo strany štátu.

Tomu se vždycky krajský soud vyhne, odignoruje, nedá k tomu vyjadrenie, k tým požádávkám obhajoby, ale najde jiný problém, úplně jiný, než kdokoliv ostatní.
A vrátí to tomu okresnímu soudu. Ale nikdy se nevěnuje těm extrémním případům toho porušenia zákonu zo strany štátu. To úplně odignoruje, ale tedy ví, že to, co dělá ten soud, je nesmyslné, ale aby si udrželi status quo, tak ukážou jiný problém.

A takto zase mu to posouvají. A toto je ta hra. Problem je ten, že kdyby Pepa by měli propustit, byla porušená expertíza, celá expertíza proběhla člověkem, který nemá na to pověření, nemá razítko, soudního znalce, tedy to byl běžný zaměstnanec, co je protizákonné, a tím pádem Pepo by měl být propuštěný.

Ano, ano.

Avšak oni to nesmějí dopustit, protože ať by toto propustili, tak další tisíce lidí by mohly žádat o propuštění. Tak Pepo je vlastně obětí státu v tom smyslu, že státníci nejsou ochotní přiznat chybu, a to je ta největší chyba. Nikdy se žádný stát a společnost nikdy nikam neposune, pokud si nepřizná chybu. A ano, Pepo porušil zákon, ale počas těch troch rokov súdenia štát porušil o mnoho hrubše, o mnoho větších zákonů, a to se týká osudu lidí, to se týká jejich života, jejich štěstí.

A stát toto všechno udělal, když Pepo jen pěstoval trávu. Není tam nikdo nešťastný, není tam nikdo porušený.

Prokázali Pepovi třeba, že by prodával?

Ne, ne, ne.

Jak to teda přesně bylo, jako našli jeho pole třeba?

Někdo ho udal a vlastně on mál půl úrody nasušené, na půdě a přišli mu domů, když ještě nestihol ji uklidit.

Jasně, jasně. A co třeba Pepo ve svém normálním životě, nebo dělal před tím, než to vlastně, tohle teď změní život, takováhle...

Tím, co robil, on byl profesionální šofér. Šoferoval pre řaditela nejakého velkého podniku, takže on byl v kuse v autě, víkend, v týdnu 12 hodin v kuse v autě.
Popritom stihal pomáhat všetkým kamarádům s ich problémami, on byl vždycky úplně super člověk. Jemu si zavolal, mám problém s autem, nechal on mám někde auto. On, když byl 300 km odtud, tak sedl do auta přijel. Byl absolutně kamarátský, vždycky, když něco... On, ak mál něco navyše, tak ti to dal.

Jasně.

Mám navyše tablet A Sašo, nechceš ho? A dal mi ho, byl vždycky takýto člověk. Taky to člověk pracovitý, on neustále v monterkách něco montoval...

Rodina, nebo něco takového?

Rodina, on žije se synom sám, samoživitel syna, velmi dobře se o něj staral. Už je to dospělý chlapec, vyrastl z něho velmi šikovný chalan. A jazdil na motorových člnov závodně, to byla také jeho obsesia.

Pretěkať, to on absolutně miloval. Aktuálně se chystali v podstatě na pretěkaně s auty, vykašlali se na člny, zohnali si také bavoráka dvojilitra a išli, že budou chodit na pretěky s autom, a i so synom. Ale potom přišli ty policajti. No a teraz, aktuálně, keďže je jednou nohou v base, a najít z robotu je absolutní problém, tak chvála bohu, našli se chalani, kteří to plně chápu, a zamestnali ho jako šoféra v kovošrotě.

A vlastně, když je na tom velkém autě, nakládá auta do Vrakoviska odváža. A toto je jeho robota teraz. A on je automechanik vyučený, bývalý voják v podstatě.
Ale tak, jak já odišel z armády, necítil se tam o svojej koži. Takže taky je to asi člověk, je to divočák, je to člověk, čo má rád život, rád si ho užívá, je pro každou srandu, je velmi vtipný. Takový je to člověk.

Vy teda, jak jste začali pomáhat Pepovi, prostě snažili jste se nějakým způsobem pomoct s tou právní stránkou jestli se nepletu?

Ani ne. To je tak složitý problém, že to řešil právník.

Jasně.

My se zabýváme tou stránkou, že aby se to dostalo na veřejnost.

Dobře, a dneska, když teda radíte lidem třeba, kteří se dostanou do podobných problémů, to máte svýho právníka na to?

Ano. Ale že v té době na začátku jsem to byl jen já, Bohuř a Cibula, a my ani jeden nemáme právné vzdělaně, já mám humanitné vzdělaně, chalani jsou technického vzdělaně, čiže do tých právných otázek jsme mi moc nešli, ale jsme se zoznamili s právníkom, který ho vtedy obhajoval, ten nás začal nejak dostávat do té témy, vysvětloval nám, jako věci fungují, a jak šel čas, tak se mi splnil můj sen, a našli jsme člověka, který je úplně blázon do právních otázek, dodnes studuje doktorát z práva, a on tak nějak je těžký jako aktivista, prostě on chce spravedlnost, a on vidí, že to, co se učí ve škole, není realitou na soudu, nebo ve společnosti, tak on nás začal pomáhat, a v podstatě ty právní rady, my jich ani nepotřebujeme mít nějaké komplikované, protože my potřebujeme poradit člověku.

Zaprvé, dávej pozor, aby tě nechytili, tam není žádná expresie, ale už, když tě chytí, tak tam jsou tři základní věci, které všem radíme. Odmítnout výpověď bez právníka, bez právníka ani nepovídat slovo, a hlavně nejlepšie, nech právník rozprává príbeh, tam vůbec nikdy bez právníka ani slovo, tak se dostane člověk do větších problémů, takže nevypovídat bez právníka, ideálně odmítnout výpověď, nechat vyprávět jen toho právníka.

A když tě chytí někde, tak radíme lidem, aby nevydávali věc dobrovolně, protože ti to nemůže zhoršit trest, když to nevydáš dobrovolně, nikomu to nezhorší trest, ale policajt může udělat chybu, a když tu věc odeberou, což je dobré potom při soudu, může tě tam zbavit soudu jako takového.

A třetí základní rada, co tam mluvím, nevydávat dobrovolně, ho vyprávět jen s právníkem. A třetí rada, která mi teď vypadla, ale když si vzpomenu, tak...

No dobře, určitě máte nějaké stránky, že ano?

Freepepo.sk

Freepepo.sk Jak to vypadá teď na Slovensku celkově, co se týče přístupu k konopí? Je tam třeba nějaká diskuze o tom, že by se zmírnily tresty za přechovávání, pěstování konopí?  Kdybychom řekli, jo, nějaká liberalizace, aspoň se o ní mluví, když už třeba není.

No, mluví se o tom víc, to je velký posun, oproti za těch tři roků máme...

Já to i tak dlouhodobě prezentuji, že mě posloucháte, vy jste odborníci, vy máte být v té televizi a diskutovat, já dělám bordel, aby to téma bylo ve společnosti.
To je moje nejzákladnější úloha, dělat bordel, aby se o tom mluvilo.A celkem se nám daří, protože taky Pavel Šťastný ze sdružení Storm, preventista, a už ho volají do té televize, už se ho ptají na ten problém.

A i Tomáša Zábrenszkého, náš právník teda združenia, poradca, tak ten též už byl v televizi několikrát ale že stále celková atmosféra společnosti je velmi zlá. Na Slovensku je politika pod úrovňou normality a prohibicionismus je velmi vdačný nástroj na získávání hlasů. Člověk je hned označený za toho, co učí fetovat vaše děti. Je to perfektní marketingový nástroj v politice. Takže, kdo by to chtěl rěšit, to radšej to nevytáhne, lebo ví, že si uškodí.

A když chce v politike pomáhat, tak nemůže si dovolit. Ano, je to sice problém, ale nepomůže tím ostatním...

Ano, prostistraně dá náboje v podstatě...

...ano, takže situace je taková. Minister spravedlivosti je na vědomostně úrovni asi taký, že vyhlásil do televízie, že vela marihuany zabíja. Nejaký pajac zo SNS vůl jak či jak se volá, ten tvrdí, že marihuanové masti způsobují stavy jako metamfetamín a podobné věci.

To jste hodně hluboko teda...

No, a to jsou lidé, kteří jsou přímo v špičke řízení státu. To nejsou nějaký klauni v parlamentě, čo vyblakují. Takže takto jsme na tom, lidi si je zvolili.
To znamená, že mentální úroveň Slovenska je na velmi špatné úrovni vo vzťahu k jakékoliv zložité problematice. A drogy a společnost je velmi komplexní multidisciplinární složitá otázka.

Takže není jako společenská poptávka k tý změně.

Slabá. Samozřejmě je, ale je tak slabá..

...že i ty politické strany nemají důvod reflektovat, nemají v podstatě důvod na to jak reagovat a říkat, ano, tady mám nějakou skupinu lidí, která má nějaký počet, který by nám přinesl třeba nějaký hlas nebo nějaké lepší politické body...

Na Slovensku to řeší jenom liberál a liberál na Slovensku to je urážka. Progresivní být, hladit dopředu, do vývoja, to je také urážka na Slovensku. Tam nevypadá, že by někdo to chtěl řešit. U nás se řeší medvědi, u nás se řeší kultura, gayové, ale to, že utrácíme miliony eur na sůdy, ponižování, věznění, to nikoho nezajímá. My jsme takoví hrubí, jsme surová hrubí, nemáme cit pro lidské osoby. Je to také smutné.

Taková aktivita, kterou vy vidíte, to není jen tak, na to musí člověk věnovat spoustu času, říkáte, že máte nějakého právníka, kde na to berete peníze?

Od našich skvělých podporovatelov. Slovensko je v úplné prdeli, ale naštěstí ještě stále se najde pár lidí, kteří chápou význam naší aktivity. Vybereme zhruba 400 eur mesačné, 300. jak kdy. A z těchto penězí potom, či už si zaplatíme cesty na ty soudy, výrobu těch pohladů, které potom posíláme do vezeně. Tomu právníkovi, když od něho chceme vela věcí, to je 10 hodin zabíje nad nějakými věcami v průběhu měsíca, tak se mu snažíme nějakým způsobem revanšovat, tak mu aspoň těch 100 eur jako dar pošleme.

Ano, lidé ti budou pomáhat rok zadarmo Ale po roce si každý poví brácho, ale však ty získáš peníze.

Jasně, jasně. Samozřejmě ta ochota pomáhat, samozřejmě klesá s časem, každý má spoustu svých starostí.

Ještě musím ten podporu, aby se nezapomnělo. Máme tři firmy, které nám pomáhají: Growland Growshop a Fatrahemp SK.
A oni, když jdeme například sem na Konopex, vždycky nám během takovýchto akcí dají peníze, abychom měli na benzín, abychom měli na výrobu nějakých promo materiálů. Takže naštěstí máme i tohle. A divím se, že mají tu odvahu při té atmosféře na Slovensku, že se tak trochu nebojí, že však někdo si prostě na nich zasadne.

Mezi těmi lidmi, kterým pomáháte, třeba, když vidíte někoho, kdo vysloveně to chtěl jít z té komerční stránky, řekněme, pěstoval velké množství, aby to potom prodával. Je to pro vás někdo, komu taky pomůžete, nebo se spíš snažíte, řekněme, trošku pomáhat těm lidem, kteří jsou, řekněme, jako Pepa, nebo i menším pěstitelům, kteří se chtějí dostat?

Je to jedno. Ten princip je totiž v tom, že ty zákony jsou zlé jako také. Ano. Ty zákony jsou zlé a rovněž příliš přísné a i toho, a i toho. Jasně, jasně. Já nebudu moralizovat.

Rozumím ti.

Ty jsi prodával, ty jsi jenom...

Rozumím, rozumím. Mě jenom zajímalo, hlavně, jestli...

Nerozlišuje to, protože ten zákon je zlý, ponižuje a ničí hodiny života, ať předával. Nech mu spočítají, kolik prodal, kolik vydělal, peníze nedají. Ale proč mu mám zničit život?

Jasně. Rozhodně ne 20 let, rozhodně na 20 let ve vězení.

Ano, ano, ano. Takže s tím já vůbec nevidím rozdíl. A protože tak... My jsme se tak nějak kvůli té konopí ukázali, tak nám také přišla, ale někteří lidé, kteří jsou sice fanoušci konopí, a když jim povím, ale ani ten člověk za prvním si nezaslouží taký trest. Ani za heroin. Velmi to beru zle. Tam ten elitismus se určitě projevuje. Chápu, že marihuana je méně nebezpečná droga než pervitin, heroin, alkohol.

Ale neměli bychom to rozlišovat, protože, když se někdo dostane do tohoto problému, stále je postihován rovnako nezmyselnými a nelogickými zákonmi. A neřeší to. Máme to těch 60 let kriminalizace co nepřineslo nič dobré. Takže je jedno, jestli je to pervitin, heroin, nebo něco jiného.

Ta diskuze o tomhle se vede u nás. Objektivně za to můžeme říct, že my Češi jsme trochu dál v tom liberálním přístupu.

Vy dodržujete evropské normy. U vás by Pepa dostal těch 10 let, klidně by mohl, že 10 dostat. Ale u nás úplně ignorují, to je ten strop, že po velkém a lokálním.
Mezinárodní obchod, tak už 12 let je strop, že. Ale to je hranice, vás už za drogy nemůže dostat. U nás dostaneš až doživotí za drogy.

Ale přesto je to, i u nás se ta diskuze vede, že ty tresty jsou příliš přísné, protože ta společenská nebezpečnost takových lidí je prostě mnohem menší. Když někdo znásilní jinou osobu, tak je to nesrovnatelně horší.

On poškodil toho člověka větší škodou, než když někdo ne. Jeho rodinní příslušníci mají traumu, tam je poškozený konkrétně člověk a jeho život, když někdo má ganju.

Jasně, přesně tak. A pokud někdo třeba pěstuje konopí pro sebe, nemůžeme to srovnávat s tím, když někdo někomu takhle ublíží. A to už, že ty tresty je třeba snížit, vidíme u nás a víme, že se to stane u vás. Je to nějaký způsob, jak by nás třeba lidé, kteří nás poslouchají, mohli podpořit v našem úsilí? Třeba má někdo ve svém okolí taky někoho, kdo má takový problém a zrovna třeba bydlí na Slovensku? Nebo by vás někdo chtěl podpořit? Je na vaší stránce, na té freepepo.sk nějaká možnost někam třeba přispět?

Ano, máme tam účet, můžou lidé nám poslat pár korunek, máme občas a nabízíme nějaké dárky za, jako protihodnotu, trička vyrábíme, na těch se snažíme nějaké penízky získat. Ale největší pomoc, jakou by nám mohli lidé udělat, nejsou peníze. Ta největší pomoc je, aby si fakt raz za měsíc sedli a napsali 3-4 lidi do basy. To je ta první věc a to je ta lidskost a je to víc než peníze.

Kdyby se nám podařilo přesvědčit 10 tisíc lidí na Slovensku, a když mi řeknou dej ze svého 2 tisíce eur a stane se to, tak je dám, a když 10 tisíc lidí začne psát do basy, když si představ, to jsou kvanty, vždyť oni by jich z té basy vytlačili, neměli by jich kam dát a už by to byl úřední problém. Oni by museli řešit, co s těmi dopisy, to je majetek těch vězňů, už by se to muselo řešit, a v tom momentě by se mohl řešit další, proč toto, proč toto. Takže to je první věc, co je nejdůležitější pomoc pro nás, pište listy, pište listy vězňům.

Vidíte, ale to je úplně jednoduchá věc, kterou může udělat každý z nás, poslat dopis.

Ale neudělají to lidi, to je aktivovat lidi, motivovat. Já sám jsem vyhořel počas těch 3 roků asi 4x a úplně to chápu, že někdo něco začne, já mám takovou výhodu, že mám poruchu psychickou, volá se to ADHD, čiže mě len tak něco nezastaví, a když se zakusneme na úkor vlastního života, a k tomu je to výhoda, ale chápu, že člověk úplně s běžnou psychikou musí být po roku vyčerpaný, protože ten boj je nekonečný a vlastně bojuješ proti monstru, který se ti směje do ksichtu.

Ty soudcové a věznitelé se ti smějí do ksichtu, oni porušují zákony, dělají asi co chtějí a ty proti tomu nic nemůžeš. A druhá věc, co by měli lidé dělat, je chodit na soudy. Když bude mít někdo soud za trávu, chodte tam a sedněte si tam, když soud skončí, zvedněte se a odejděte. To je vše. Oni jsou zvyklí, ti soudcové, že tam nikdo nesedí. Oni si dělají zničení člověka, nikdo se o tom nedozví, nikdo nebude vidět, že já jsem zničil člověka.

Ale už když tam sedí 15 lidí, už to tomu sudci není jedno, my víme, oni jsou nervózní, vidíme to na nich. Na soudy, kde sedíme, jsou velice vstřícní soudci mnohokrát. V momentě, když na tom soudě nejsme, ale my informace od právníků máme, už jsou bezohlední a drzí. Už jsou arogantní.

A najdeme na těch vašich stránkách, kde zrovna nějaký soud, kam člověk může jít?

Na Facebooku.

Na Facebooku, jak najdeme.
#freepeapo.

V této chvíli mi došla baterie v kameře a neměl jsme zapnuté nahrávání na mikrofonech, takže bohužel vám ten rozhovor nemůžu už pustit do konce.
My už jsme se nicméně s Sašou loučili v podstatě, vzkazoval ještě, abyste poslali nějaký pozdrav těm vězňům, abyste chodili na ty soudy, že to je věc, která opravdu může nějakým způsobem pomoci a nestojí to ani moc peněz.

Freepepo není organizace, která by vybírala peníze a z nich potom si užívala. Je to iniciativa, která opravdu pomáhá těm vězňům právě tím, že si je nějakým způsobem v kontaktu, ale to vždycky člověku udělá radost, když je v nějakých nesnázích, ale spojí, že se o něho někdo zajímá.

Na tom webu freepepo.sk jsem si našel příběhy konopných vězňů a našel jsem zde několik příběhů těch konkrétních lidí, kteří sedí nebo u kterých probíhají nějaké soudy spojené s konopím. Některé jsou opravdu dost drsné, tady za držení necelých dvou gramů dostal nějaký chlapík pět let vězení.
Je to otec, má syna, naprosto neadekvátní trest a myslím si, že je rozhodně třeba tenhle přístup změnit a takové iniciativy jako freepepo k tomu jednoznačně přispívají.

No a to je konec 58. epizodu Konopného podcastu, děkuju, že jste to poslouchali, děkuju Vám, že mě podporujete na platformě forendors.cz, měsíční členství tam stojí 119 korun a je to taková podpora toho podcastu, já tam publikuju ty díly toho podcastu, nic víc, nic méně tam není, ale je to taková, pokud chcete mě nějakým způsobem podpořit, tak je to nejjednodušší varianta. Jděte taky na www.pestovat.cz, kde bude přepis tohohle podcastu, všechny ty podcasty mají i přepis, takže si ho můžete přečíst, pokud Vás nebaví to poslouchat, a na www.pestovat.cz si můžete taky koupit moje knihy, přihlásit se do online kurzů pěstování konopí, sledujte taky můj YouTube, Facebook a ty sociální sítě.

No a příští epizoda konopného podcastu bude jubilejní 60., takže se na ni těšte, já se budu těšit taky, taky no a do té doby se mějte krásně a ahoj.

Share this content